La Mănăstirea Războieni, din judeţul Neamţ, am întâlnit-o pe maica Serafima, care de 85 de ani slujeşte în această mănăstire. Are 93 de ani, dar se ţine dreaptă, vrednică şi nu uită să ne amintească ce a ţinut-o în viaţă: rugăciunea.
Maica Serafima se numără printre cele 25 de maici care formează obştea Mănăstirii Războieni, condusă de maica stareţă Acachia. Are chilia ei, la câţiva metri de zidul mănăstirii. În ciuda vârstei înaintate, măicuţa cu chipul blând şi vocea caldă participă la aproape toate slujbele care se fac la mănăstire.
„Adoptată” de mănăstire, de la opt ani
Maica Serafima ne-a povestit că nu a avut niciodată vreun moment de îndoială cu privire la calea pe care a ales-o, cea a călugăriei, încă de la vârsta de opt ani. Copil fiind, îşi aminteşte că a fost îmbrăcată în haine negre, lungi, şi aşa mergea la şcoală. A fost „adoptată” încă de atunci la mănăstire.
„Nu-l lepăd eu pe Dumnezeu, El m-a dus pe drumul ce a trebuit până la vârsta de 93 de ani. Rugăciunea. Mereu rugăciunea. Acatistele şi psaltirea m-au ţinut în mănăstire şi m-au apărat de vrăjmaşi. Dragostea, fraţilor, să nu vă lipsească. Dacă nu ai dragoste, nimic nu poţi face”, ne-a spus maica Serafima.
Fără să fie deranjată că am scos-o de la rugăciune, măicuţa care de opt decenii stă în slujba lui Dumnezeu ne-a spus că a trecut şi prin vitregiile comunismului. În anul 1959, mănăstirea Războieni a fost închisă de regimul comunist, pe baza unui decret.
31 de ani, ascunsă într-o chilie
Maicile de la mănăstire au fost obligate atunci să părăsească lăcaşul de cult şi chiar localitatea. Trei dintre măicuţe, printre care şi maica Serafima, au rezistat regimului comunist şi şi-au păstrat chiliile. Chiar dacă nu mai umblau îmbrăcate în haine călugăreşti, acestea purtau haine negre, fuste lungi şi aveau mereu capul acoperit. Nici un moment nu s-au gândit să renunţe la viaţa austeră şi la rugăciune.
31 de ani, până în anul 1990, cele trei maici s-au rugat Maicii Domnului să facă o minune şi să redeschidă porţile mănăstirii. Toate chiliile mănăstirii au fost distruse în acea perioadă, mai puţin cea a maicii Serafima, chilie în care îşi duce şi acum viaţa monahală.
„Nu mi-a plăcut să fiu urâcioasă”
Am îndrăznit să-i cerem măicuţei câteva sfaturi, crezând în înţelepciunea dobândită într-atâţia ani de post, rugăciune şi smerenie. Maica Serafima ne-a spus să nu purtăm ură cu nimeni.
„Acum nu prea aud, dar în rest... Îmi place să vorbesc cu oamenii. Mereu am fost aşa, nu mi-a plăcut să fiu urâcioasă, să port ură pe cineva. Să iubiţi şi vrăjmaşii! Chiar dacă unii ne ceartă, ne vor răul, noi să-i iubim, să le vorbim frumos, că aşa le vom îmblânzi inimile. Vor deveni şi ei mai buni”, a fost îndemnul măicuţei.
Câţiva dintre cei care ne aflam în pelerinaj la Mănăstirea Războieni, din judeţul Neamţ, ctitorie ştefaniană, am primit binecuvântarea măicuţei Serafima, fără să cerem asta. Pentru fiecare a avut un cuvânt bun. Ne-a îmbărbătat şi ne-a dat asigurarea că, atâta timp cât nu vom uita de rugăciune, ne va fi bine.