Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 21 aug 2008 - Anul XIII, nr. 196 (3877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Drepturile omului” sunt drepturile diavolului

Interviu cu Părintele Timotei de la Vaduri

Părinte Timotei, către chilia Sfinţiei Voastre este cărare bătută, multă lume vă trece pragul. Vă rog să ne spuneţi, după ce discutaţi cu atâţia oameni, cum vi se pare starea morală a societăţii româneşti în aceste vremuri?

- Este trist, dar trebuie să fim realişti, îi urmăm încet-încet pe occidentali în decadenţa lor duhovnicească. Am ajuns şi noi, ca şi ei, să ducem o viaţă doar materială, biologică, să căutăm toate pentru trup, numai câştiguri să vedem în jur, că de aceea pleacă atât de mulţi în străinătate. Pentru occidentali Dumnezeu nu mai există, nu-şi mai are nici un rost în viaţa lor. Se ştie, bisericile lor sunt goale, nu mai practică nici măcar formalismul religios care se manifestă la noi în mare măsură. Sigur, mai sunt şi creştini autentici. Dar, acolo, în vest, Dumnezeu nu mai încape în viaţa lor, ei duc o viaţă exclusiv trupească, asemenea oamenilor dinaintea potopului lui Noe. Către aşa ceva se îndreaptă mersul societăţii româneşti acum.

- Ce lucruri rele domină viaţa creştinilor acum în societatea noastră?

- Păcatele grave, care la vestici sunt legiferate de mult timp, s-au generalizat şi la noi. E vorba de cele mai ticăloase, mai scârboase păcate care au făcut să fie arse Sodoma şi Gomora şi care se generalizează şi la noi. Mass media îşi face, cu vârf şi îndesat, lucrarea demonică de a le propovădui în cele mai îndepărtate colţuri ale ţării. Forţele care ar putea să le blocheze, printre care şi Biserica, nu prea intervin.

- Părinte, familia ortodoxă, familia modernă în general, se află în criză, mai exact într-un amplu proces de disoluţie în aceste vremuri, prin divorţuri, imoralitate, grave neînţelegeri între soţi, între părinţi şi copii, abandonuri, migraţie spre alte ţări etc. Aceste probleme ajung şi la scaunul duhovnicului. Cum vedeţi refacerea familiei creştine tradiţionale?

- Oricine observă uşor că starea familiei acum este dezastruoasă. Când se încearcă repararea situaţiei acesteia nu se folosesc mijloacele adecvate. Este ca şi cum ai avea un pacient care trebuie operat urgent, iar tu îi prescrii ceaiuri. Pentru duhovnic şi pentru mamă, într-o familie, este foarte important să formeze oameni, să educe. Numai că astăzi femeia nu mai vrea să fie mamă, refuză să nască, avortează fără limite, iar dacă are copii, refuză să-i crească şi să-i educe. Este mai important de mii de ori să stea lângă copii şi să-i formeze, decât să alerge la serviciu şi să pună pe altcineva să-i educe pruncii. A nu creşte copiii în frica de Dumnezeu este la fel de grav cu a-i ucide.

- Am preluat comportamentul occidentalilor faţă de familie şi faţă de copii…

- Dacă până acum copiam occidentul, fiind în urmă cu două-trei decenii, în prezent înaintăm cu viteză maximă, încât, la rele, am devenit sincroni cu apusenii care sunt apostaţi. Se ştie, în vremea de apoi, oamenii vor fi apostaţi de la capăt la altul al lumii.

- Pentru tineri, astăzi, unele păcate sunt… virtuţi, negrul e alb, răul e bine şi aşa mai departe. Ce credeţi că trebuie făcut pentru ca oamenii tineri să vadă adevărul aşa cum este în realitate şi să conştientizeze marasmul în care vieţuiesc?

- Cei care sunt responsabili, adică mai sunt capabili să deosebească binele de rău, să dezvăluie prin toate mijloacele, să deconspire starea de păcătoşenie în care ne aflăm cu toţii. Mass media răspândeşte răul moral şi răul sub toate aspectele, îl promovează cu asiduitate. Dacă mai sunt, în societate oameni care se opun acestei situaţii, să reacţioneze, să vorbească, să scrie, să distribuie un pliant, o broşură, un CD, un DVD, o casetă, o carte prin care se indică răul, se semnalează pericolele, se arată calea de întoarcere, de pocăinţă. Asta, acum, câtă vreme mai sunt rătăciţi dispuşi să citească, să primească un mesaj, să asculte un cuvânt, că va veni vremea, şi a şi venit pentru mulţi, când vor refuza, nu vor mai primi nimic, vor considera convenabil relativismul şi nihilismul lumii postmoderne. Se înmulţesc acum sataniştii şi lumea va fi a lor. Este important, în această lucrare, să vieţuim noi înşine creştineşte şi apoi să răspândim cuvânt către ceilalţi, pentru a fi convingători, întâi de toate, prin faptele noastre. Şi, atenţie, repet, orice cuvânt duhovnicesc am promova către oricine, să fie întemeiat pe învăţătura Sfinţilor Părinţi.

- În toate cazurile de inversare a valorilor morale, sociale, de săvârşire a celor mai urâte şi grele păcate, oamenii actuali, mai ales tinerii, se îndreptăţesc prin drepturile omului. De fapt, Părinte, ce sunt aceste drepturi prin care se „asfaltează autostrada spre iad”?

- Drepturile omului sunt drepturile diavolului asupra omului. Din cele trei principii masonice, „libertate, fraternitate, egalitate”, aflate la baza tuturor revoluţiilor, au decurs toate urâciunile care distrug viaţa şi mântuirea a miliarde de oameni astăzi. Conţinutul „drepturilor omului” este demonic, scopul este incitarea la păcate, eliminarea oricărei frâne şi oricărei limite în făptuirea păcatelor, scoaterea completă a lui Dumnezeu din mintea oamenilor. Nici un articol din „drepturile omului” şi din legile care le statuează nu se poate întemeia pe Legea lui Dumnezeu, fie Vechiul, fie Noul Testament. Dacă le suprapui pe Legea lui Dumnezeu, atunci vezi că drepturile omului sunt false, sunt făcături diavoleşti, forme de înrobire pe vecie a oamenilor.

- În acest context al dominaţiei demonice se înscrie şi şcoala românească actuală, în care răzvrătirea elevilor de toate vârstele e din ce în ce mai accentuată, pregătirea şcolară tot mai slabă, deşi mulţi sunt înscrişi parcă pe bandă rulantă la masterate şi doctorate. Practic, deşi mai există oră de religie în şcoală, majoritatea elevilor l-au scos pe Dumnezeu din viaţa şi din comportamentul lor. Au mai rămas mănăstirile şi babele să ţină credinţa. Oare asta înseamnă să ne îndreptăm spre Occident?

- Fără doar şi poate, dar nu oricum, ci cu paşi mari şi foarte rapizi. Alergăm cu sufletul la gură spre nenorocire. Am prins treapta de viteză maximă pe direcţia iadului. Numai taina mărturisirii, care acum e batjocorită, ar putea să-i mai oprească pe unii şi chiar să-i întoarcă din drumul pierzării. Oamenii citesc lucruri deşarte, pierd ore şi nopţi la televizor şi la calculator pe internet, dar trăiesc o îngrozitoare ignoranţă duhovnicească. Pe aceasta ar trebui să o combată cu putere preoţii la scaunul spovedaniei, pentru că, aşa cum spuneam mai înainte, unul din uriaşii pe care se aburcă diavolul cu toate păcatele spre mintea oamenilor este necunoaşterea lui Dumnezeu. De aceea am insistat atât, la începutul acestei convorbiri pe necesitatea aflării cuvântului Sfinţilor Părinţi. Dacă un om păcătos, un rătăcit, intră în contact cu învăţătura unui Sfânt Părinte să ştiţi că intră şi sub ocrotirea acelui sfânt, sub lucrarea unui duh curăţitor şi îndrumător.

- Credeţi că societatea românească, aflată în starea actuală de cădere, se mai poate însănătoşi?

- Nu ştiu. Parcă Părintele Adrian Făgeţeanu spunea că acum îşi mai pot reveni anumiţi inşi, dar sănătate duhovnicească, morală şi chiar trupească pe familii întregi, pe localităţi, pe ansamblul societăţii e greu de crezut că se mai poate obţine. Poate persoane izolate…şi numai în condiţiile unei pocăinţe râvnitoare şi pline de trudă.

 

(Interviu realizat de Ioan ENACHE şi Miriam SION, publicat integral în Revista Credinţa Ortodoxă)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Interviu cu Părintele Timotei de la Vaduri.
 Vizualizări articol: 1297 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Interviu cu Părintele Timotei de la Vaduri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .................... trimis de
(21 aug 2008, 17:26:52
pleaca lumea in strainatate si nu va mai umple buzunarele....nu?????????

mai mari hoti si banditi ca popii nu sunt.......intrati intr-o manastire si vedeti ce homosexualitate si pedofilie este acolo, si culmea cei mari din fruntea bor stiu asta si nu fac nimic pt a stopa fenomenul......!!!!!!!!!!!!!11
1.1  RE: .................... trimis de
(21 aug 2008, 17:58:10
Paicum sa spuna ceva cand se aude ca chiar ei sunt ...dosnici ! Ce ticalosi mai au tupeu sa spuna despre "lume" in loc sa spuna despre ei ca sunt nistesodomiti nenorociti! Iti vine sa barasti si alta nu!
2.   Sistem de valori medieval trimis de
(21 aug 2008, 19:13:06
Nu mai mancati atata rahat cu occidentul decadent si cu "agenturili straini" la urma urmei vesticii astia au si ei cateva contributii la societatea umana, printre care si D�claration des droits de l'Homme et du citoyen si Declaratia universala a drepturilor omului. Aici as dori sa ii amintesc parintelui ca acest din urma act mentionat de mine este o conventie la care Romania a aderat si care este chiar mai presus de legile statului, asa ca indemnarea la incalcarea acesteia e un act de-a dreptul incalificabil,si parca si "mantuitorul" a avut ceva de zis despre asta:"Dati cezarului ce este al cezarului". Acceasi decadenta societate occidentala e responsabila si pentru o gramada de descoperiri in domeniul medical, fara de care multi dintre noi nu am trai. Asa hai sa nu ne mai uitam la ei si sa zicem ca vulpea ca strugurii sunt acri.
3.   Continuare trimis de
(21 aug 2008, 19:26:26
Cat despre internet,ca orice altceva poate fi folosit pentru bine sau rau.E drept exista pornografie si o gramada de alte tampenii.Dar partea frumoasa a internetului este ca ne permite sa ne exprimam liber ideile fara prea multa cenzura din partea statului sau a bisericii.Daca ar fi fost sa ne luam dupa "Crede si nu cercerta" inca am crede ce scrie in Geneza, si nu in descoperile lui Galilei si Darwin.

Partea frumoasa a internetului e ca da oricui, inclusiv mie dreptul de a-si exprima opiniile si ca vremea cand popii vorbeau in biserica si erau ascultati pentru ca erau singurii care puteau vorbi a apus. Dupa indemnul imnului national unii dintre noi s-au mai desteptat si au vazut ce prostii predica biserica si in ziua de azi pot spune fara sa le fie frica de basmele voastre despre flacarile iadului. Pentru biserica si pentru cei care ma considera blasfemiator am doua cuvinte: ""Hai sictir!".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei