Nu este nici o exagerare în a afirma că indiferenţa ucide. Ne ucide sufleteşte. Unora poate că această afirmaţie li se va părea poate chiar hazlie ori de neînţeles. Însă trebuie să recunoaştem că, lipsa oricărei atitudini sau a vreunei reacţii personale faţă de ceea ce se întâmplă la ora actuală în România, în toate domeniile de activitate nu poate fi decât reprobabilă.
Din acelaşi motiv, nu pot să trec sub tăcere prestaţia unor personalităţi publice, precum actorul Victor Rebengiuc (în emisiunea ,,Profesioniştii” de la TVR 1, prezentată de d-na Eugenia Vodă), care recomanda printre altele boicotarea alegerilor, adică neprezentarea la urne pentru a-i vota pe aleşii noştri. Oricum, se ştie că oamenii s-au cam săturat până peste cap de politică şi de politicieni şi, chiar absenteismul la alegeri este dovedit statistic a fi tot mai mare.
În opinia noastră, considerăm că o astfel de ,,atitudine” nu numai că nu rezolvă problema, ba mai mult, o agravează. Oare a venit vremea când ne putem lipsi de conducători? Ori, nu suntem capabili a alege din toate relele pe cel mai mic cu putinţă? O astfel de atitudine iresponsabilă nu poate promova decât anarhia şi haosul.
Acelaşi distins domn pomenit mai sus, mai era de părere că ,,numai sfinţii comunică cu Dumnezeu”, drept pentru care domnia sa nu poate face acest lucru. Mă întreb atunci, rugăciunile noastre ce sunt? Să fie ele zadarnice? Să înţelegem că nu putem aspira la mântuire, pentru că nu am ajuns în rândul sfinţilor?
Slăbiciunea noastră
În opoziţie cu această opinie, marele dramaturg Eugen Ionescu a detestat dintre toate lucrurile tocmai indiferenţa, starea aceasta de apatie şi letargie, indusă pe diverse căi de mass-media de pretutindeni. A asista impasibil la atâtea drame care se petrec în jurul nostru este o dovadă a lipsei simţului civic şi iresponsabilităţii. Este slăbiciunea noastră, pe care se bazează puterea potentaţilor zilei, celor care îşi votează legi pentru a-şi proteja propriile interese.
Oare nu există lucruri care vă revoltă şi pe dumneavoastră? N-aveţi nici un motiv de nemulţumire? Sunteţi de acord, de pildă ca să vă fie recoltate organe în cazul morţii cerebrale? Pentru că noua lege a acordului prezumat asta stipulează, pentru toţi cetăţenii României care n-au declarat la notariat că se opun sau n-au prevăzut acest lucru printr-un testament valid.
Sunteţi de acord cu corupţia imensă, pe care nu izbutesc organele abilitate ale statului să o reducă? Dau aici doar exemplul vilelor construite prin bani publici de către Agenţia Naţională de Locuinţe, care au fost achiziţionate ulterior, în mod ilegal şi extrem de avantajos de funcţionari publici, politicieni şi mulţi alţi ,,oameni importanţi”! S-au investit sume considerabile de la bugetul public pentru ca aceşti ,,norocoşi” să le cumpere la preţuri derizorii de garsoniere?! În plus, statul le-a oferit gratuit şi pământul şi chiar utilităţile publice, care ajung la circa 30% din valoarea acestor vile! Este strigător la cer, în vreme ce alţi semeni trăiesc în condiţii inumane am putea spune.
Ceea ce am afirmat sus este doar un caz. El a fost consemnat recent în emisiunea Reflector de la TVR 1. Apoi, nu mai vorbim despre apartamentele din toată ţara, care n-au fost date toate celor care erau în drept să le primească (tineri căsătoriţi, până în 35 de ani, cu venituri modeste etc.).
Sau să luăm cazul introducerii pe scară largă a clonelor şi alimentelor modificate genetic. În prezent, sunt tot mai întrebuinţate şi impuse ţărilor mai puţin dezvoltate, care nu au o legislaţie în domeniu. Ori, specialiştii au atras atenţia asupra efectelor nocive ale acestora asupra metabolismului uman, printre care slăbirea rezistenţei sistemului umanitar împotriva viruşilor. În cazul animalelor clonate, de asemenea s-a constatat riscul morţii subite, după un anumit timp, tot datorită vulnerabilităţii în faţa viruşilor.
Caracteristica vremurilor noastre, indiferenţa
Indiferenţa omului contemporan faţă de problemele societăţii (deci şi ale sale, într-o anume măsură) este caracteristică vremurilor noastre. Ea îşi are izvorul în individualismul cultivat îndeosebi în Occident în ultimele veacuri şi care îşi impune astăzi influenţa sa devastatoare şi în ţările Europei de Est. Omul occidental a ajuns să se creadă un adevărat zeu pe pământ şi datorită cunoaşterii şi abilităţilor sale el nu mai are nevoie de Dumnezeu!
Apatia şi indiferenţa celor preocupaţi la maximum de cariera personală, de confort şi plăceri de tot soiul sau chiar de propria supravieţuire, sunt simptome ale unei societăţi bolnave. În locul acestora putem aşeza spiritul civic şi atitudinea de cetăţean activ! Dumnezeu nu ne-a înzestrat cu daruri (talanţii din pilda biblică) pentru a le îngropa sau lăsa în paragină. Nici ca să-L scoatem pe Dumnezeu din spaţiul public (din şcoli şi din cultură).
De aceea, trebuie să privim circumspect informaţiile realităţii mediatice, întrucât mare parte din ea este contrafăcută cu grijă de specialiştii lor aserviţi celor care şi-au propus nici mai mult nici mai puţin decât dominarea lumii. Este vorba desigur de masonerie, care reprezintă un imens conglomerat de organizaţii şi asociaţii din toată lumea, creat anume pentru întronarea Antihristului care va veni. Cuvintele Sfintei Scripturi se vor împlini până la ultimul.
(Radu IACOBOAIE)