Mii de pelerini s-au aflat, vineri, la Mănăstirea Izbuc, din judeţul Bihor, pentru a se ruga, de Sfânta Maria, dar şi pentru a vedea izvorul despre care se spune că are ape tămăduitoare care ţâşnesc cu prilejul acestei sărbători, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Mii de oameni din judeţele Bihor, Arad, Alba, Satu Mare şi chiar din Bucureşti s-au adunat, joi şi vineri, la Mănăstirea de la Izbuc, numărul pelerinilor fiind mult mai mare decât anii trecuţi, mai ales că drumul de acces a fost asfaltat între timp.
După o noapte întreagă în care pelerinii s-au rugat la icoana Maicii Domnului, vineri, PS Sofronie, episcopul de Oradea, împreună cu un sobor de 12 preoţi şi trei diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, iar apoi a sfinţit apa izvorului.
Izvorul de la Izbuc, cunoscut pentru faptul că de-a lungul anului este secat, cu excepţia sărbătorii de Sfânta Maria, nu a mai ţâşnit însă cu putere, cum se întâmpla în anii trecuţi, ci doar s-a scurs pe sub pietre, transformându-se într-un mic pârâiaş.
În ciuda temperaturilor ridicate, sute de oameni s-au înghesuit să ia apă, cu o cană pusă la dispoziţie de călugării mănăstirii.
"Apa asta, dacă o ţii în flacon doi ani, rămâne la fel ca acuma. Nu se strică", a spus una dintre credincioase, Iuliana Lazăr.
Legenda e contrazisă de călugări
Localnicii spun că apa nu a izvorât cu putere fie din cauza secetei, fie din cauza "femeilor păcătoase" care au stat pe podul ridicat deasupra izvorului.
"Unii povestesc că nu a mai izbucnit de doi ani, alţii zic că mai de mult. Apa e tare bună, numai lumea e păcătoasă. De-aia nici n-a mai pornit izvorul", a afirmat Mihaela Iosif, o arădeancă venită la Izbuc să vadă minunea.
Stareţul Mănăstirii Izbuc, Dometie, a spus însă că miracolul nu s-a înfăptuit de mai mulţi ani.
"Minuni se întâmplă în fiecare zi. Dar nu de Adormirea Maicii Domnului izbucneşte izvorul, cel puţin în ultimii 15-20 de ani, ci cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, care a fost în aprilie. Atunci a izbucnit izvorul. Probabil că locuitorii au rămas cu acea idee şi acesta e motivul pentru care mai speră ca izvorul să izbucnească de fiecare dată", a spus el.
Legenda spune că, în urmă cu mai mulţi ani, un copil care s-a născut orb s-a spălat pe faţă din izvorul de la Izbuc, iar apoi a început să vadă. De atunci, localnicii cred că apa izbucneşte an de an, ca semn al dragostei pe care le-o poartă Maica Domnului credincioşilor. Mii de oameni merg la izvor să ia apă, convinşi că ea îi vindecă pe bolnavi şi îi păzeşte pe cei sănătoşi.