Un număr de 16 biserici de lemn, clasificate ca monumente de interes naţional şi local, urmează să fie restaurate în decurs de un an, cu circa 3,2 milioane de lei, a declarat, marţi, Virgil Niţulescu, secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), într-o conferinţă de presă.
Dintre cele 16 biserici - 9 de categoria A (de interes naţional) şi 7 de categoria B (de interes local) - care urmează să fie renovate, cele mai multe (6) sunt în judeţele Sălaj, iar restul în judeţele Alba, Gorj, Mureş, Maramureş, Vâlcea şi Vrancea.
"Bisericile din lemn nu au constituit o prioritate, deoarece nu a existat interes din partea beneficiarilor", a declarat Virgil Niţulescu, menţionând că în România există 1.305 de biserici de lemn în 37 de judeţe, 40% fiind monumente de interes naţional şi local. Dintre acestea, opt biserici din Maramureş se află în patrimoniul UNESCO - cele de la Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud-Deal, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz şi Şurdeşti.
Valoarea totală a sumei alocate de MCC pentru restaurarea celor 16 biserici este de 3,2 milioane de lei, care urmează să fie cheltuiţi pentru lucrări de proiectare şi execuţie.
Virgil Niţulescu consideră că 800 de biserici de lemn din România au nevoie de restaurare. În acest sens, secretarul general al MCC şi-a exprimat încrederea că programul de reabilitare a bisericilor vechi din lemn va continua şi anul viitor, deoarece "arhitectura din lemn este o trăsătură specifică pentru arhitectura naţională".
Din România, pe Lista UNESCO se află Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999) şi centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999).
MCC a anunţat, în luna februarie, că va aloca, anul acesta, fonduri în valoare totală de 1,1 milioane de lei pentru lucrări de restaurare la zece obiective aflate printre monumentele înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, printre care Mănăstirea Voroneţ, Mănăstirea Hurezi şi Cetatea Sighişoara. Banii vor fi alocaţi prin intermediul Programului naţional de restaurare pe 2008.
Totodată, MCC a anunţat că va modifica actuala Lege a monumentelor istorice (Legea 422 din 2001), astfel încât monumentele istorice, inclusiv cele din patrimoniul UNESCO, să nu mai fie demolate ilegal sau vandalizate. Prin modificările aduse Legii monumentelor istorice se doreşte şi "redefinirea" zonei de protecţie a monumentelor, eliminarea reclamelor de pe monumente şi măsuri privind reducerile fiscale, pentru cei care deţin în proprietate imobile cu statutul de monumente istorice.