Religia s-a dezvoltat iniţial cu rolul de a preveni bolile, potrivit unei noi teorii evoluţioniste a genezei credinţei, prezentată într-un studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Proceedings of the Royal Society, Biological Sciences şi preluat de telegraph.co.uk.
Oamenii au devenit credincioşi dintr-un motiv bine întemeiat - pentru a evita infecţiile provocate de virusuri şi alte boli, potrivit noului studiu.
Doctorul Corey Fincher şi profesorul Randy Thornhill, de la Universitatea din New Mexico, Albuquerque, au ajuns la această concluzie după ce au identificat motivele pentru care religiile sunt mult mai numeroase în regiunile tropicale, în comparaţie cu zonele temperate.
"De ce există 76 de religii în Coasta de Fildeş şi doar 13 în Norvegia, de ce în Brazilia există 159 de religii, în timp ce Canada sunt doar 15, deşi în ambele cazuri, ţările au suprafeţe similare?", s-au întrebat cercetătorii.
Răspunsul la aceste întrebări este acela că religia a ajutat la separarea oamenilor în grupuri şi, în consecinţă, la reducerea răspândirii bolilor, care sunt mai comune în zonele calde, sunt de părere specialiştii.
Orice societate care a câştigat în coeziune prin adoptarea unei religii şi care a avut mai puţin de-a face cu grupuri locale de altă credinţă, ca rezultat al unei izolări culturale, a avut de câştigat, întrucât a fost mai puţin predispusă la contractarea unor boli de la vecinii săi. Pe termen lung, populaţia a obţinut un aspect genetic puţin diferit, fapt care a oferit protecţie împotriva maladiilor.
În mod similar, societăţile în care bolile infecţioase sunt mai des întâlnite, sunt mai puţin predispuse migraţiei şi separării, nu din cauza efectelor bolii, ci din cauza unui comportament dezvoltat în timp.
"Dacă acest argument este corect, atunci, la nivel global, diversitatea religiilor ar trebui să aibă o influenţă importantă asupra diversităţii bolilor infecţioase", consideră specialiştii, care au descoperit dovezi în privinţa acestui lucru.
Cercetătorii spun că religia cunoaşte cea mai mare diversitate în zonele în care există numeroase boli, în timp ce în zonele mai puţin afectate de infecţii numărul religiilor practicate este mai mic.
Specialiştii mai spun că modelele evoluţionare precedente nu oferă altă explicaţie pentru diversitatea religiilor, care variază pe glob.