Ne ajută oare postul şi în alte situaţii, când putem spune că avem o boală a sufletului – spre exemplu e cazul fumătorilor, a celor ce fac abuz de alcool şi chiar a celor care sunt înrobiţi de un sentiment ce nu află răspuns – o problemă cu care se confruntă mai ales adolescenţii…?
Mai ales pentru ei este recomandat postul, înfrânarea, deoarece Mântuitorul însuşi menţionează că a venit pentru cei bolnavi şi nu pentru cei sănătoşi. Iar bolnavi suntem noi cu toţii, deoarece fiecare om e robit de o patimă sau alta – mândrie, zgârcenie, lăcomie etc. Şi dragostea fără de măsură, sentiment ce-i înrobeşte adesea pe tineri, dar nu numai, tot poate fi considerat o boală a sufletului. Dar în primul rând trebuie ca omul să-şi dorească să se elibereze de păcatul său. Atunci Dumnezeu neapărat îi va ajuta. Dacă omul va face primul pas, Dumnezeu va face următorii 99 în întâmpinare, precum spunea cineva dintre sfinţi.
Desigur, trebuie să ţinem cont de faptul că postul, mai întâi de toate este o perioadă, în care Biserica ne propune să începem o viaţă nouă, o viaţă lipsită de păcate. Deoarece a posti nu înseamnă numai a posti cu trupul, ci şi a ne abţine de la păcatele pe care le săvârşim cu sufletul. Prin aceasta Dumnezeu ne îndeamnă să lepădăm acele păcate pe care le săvârşim în fiecare zi. Postul adevărat, cu alte cuvinte, este acela când ne abţinem de la a judeca, a ne mânia, a cârti, săvârşim fapte bune, acte de milostenie. Sfântul Ioan Gură de Aur ne vorbeşte despre acest lucru. El spune:
“Postiţi? Arătaţii-o prin fapte. Cum? De veţi vedea un sărac – aveţi milă de el. Un duşman - împăcaţi-vă cu el. Un prieten înconjurat de un nume bun – nu-l invidiaţi. O femeie frumoasă? Întoarceţi capul. Nu numai gura şi stomacul vostru să postească, ci şi ochiul, şi urechile, şi picioarele, şi mâinile voastre, şi toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate şi de hrăpire şi de lăcomie, picioarele – nealergând la privelişti urâte şi în calea păcătoşilor. Ochii – neprivind cu ispitire frumuseţe străină. Gura trebuie să postească de sudălmi şi de alte vorbiri ruşinoase”. Astfel ne învaţă Ioan Gură de Aur ce înseamnă postul adevărat.