A fost o sărbătoare în cel mai deplin înţeles al cuvântului. Trei zile la rând (21-23 mai a.c.), cântecul şi poezia rusă s-au revărsat, cu toată prospeţimea şi vigoarea lor, în sala mare a Teatrului şi la Şcoala nr.21 din Brăila.
Versuri nemuritoare de Krîlov, Puşkin, Lermontov, Necrasov, Esenin şi alţii au înălţat sufletele ascultătorilor în lumi de artă adevărată.
În final, cu prilejul unei călătorii pe Dunăre, chiar şi apele bătrânului fluviu au ascultat şi cântecele venite din vremuri vechi, de pe timpul lui Petru cel Mare, dar şi cântecele din folclorul actual al bătrânilor şi tinerilor lipoveni.
Pe scurt, aceasta a fost impresia generală pe care am trăit-o cu prilejul Festivalului de poezie rusă, organizat de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, în frunte cu deputatul şi preşedintele ei, Miron Ignat.
Datorăm stima şi respectul nostru neprecupeţit neobositei organizatoare a evenimentului, distinsa doamnă Irina Frol, director executiv al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, graţie căreia toate părţile angrenajului (masă, casă, juriu, etc.) au funcţionat perfect.
De asemenea, trebuie să menţionăm că juriul a avut în componenţa sa personalităţi de seamă din ţară (profesorii universitari F.Chirilă, I.Danilov, L.Ivanov şi redactorul şef de Kitej-grad, N.Danilov), precum şi profesori din Rusia.
Aceasta este o dovadă în plus pentru înaltele exigenţe la care s-a desfăşurat concursul.
Centrul de greutate al evenimentului a căzut pe compunerea şi în al doilea rând pe interpretarea unei poezii ruseşti. Cu prilejul acesta mărturisesc că am încercat o mare şi reală bucurie. Grupul nostru din localitatea Lipoveni (Suceava), compus din trei elevi (Tihan Ovidiu Nicolae, Balan Cătălina şi Covaliu Irina) şi un profesor (Hreniuc Ştefan) a fost foarte bine primit, obţinând patru diplome pentru recitarea unor poeme.
Cel de-al patrulea elev din grup, Hreniuc Laur Ştefan, elev în clasa a VIII-a, care urma să se prezinte cu o poezie originală, nu a putut face deplasarea la Brăila, întrucât a participat la o competiţie muzicală organizată de celebra soprană Mariana Nicolesco, membră de onoare a Academiei Române.
În consecinţă, pentru a nu rămâne dator, Laur a ţinut să prezinte creaţia sa pe această cale:
Cântec de aur lipovenesc
Când la vremi de cumpănă amare,Căutăm a cărţilor povaţă,
Cântecul lui Igor îl deschidem
Şi citim ce slovele ne-nvaţă.
Din Kiev, bătrânul cneaz îndeamnă,
Pe toţi slavii orişiunde-ar fi:
„Fiţi uniţi în timpuri de restrişte
Şi de-a pururea veţi birui”.
Prof. Ştefan HRENIUC