Noaptea Învierii reprezintă Învierea lui Iisus Hristos din mormântul în care a fost aşezat după ce şi-a dat viaţa pe crucea pe care a fost răstignit pe dealul Golgota din Ierusalim.
Învierea are loc sâmbătă seară, spre duminica pascală, indiferent de data în care cade Sfântul Paşte şi este şi un prilej de a se reuni întreaga familie pentru a sărbători această "izbândă a vieţii împotriva morţii".
Credincioşii merg la biserică pentru a asculta slujba de Înviere şi pentru a lua lumina sfântă, aceasta fiind luată de preot cu ajutorul unei lumânări, de la candela de pe Sfânta Masă din altarul bisericii. De la lumânarea preotului, credincioşii sunt chemaţi să ia lumină, prin rostirea cuvintelor: "Veniţi de luaţi lumină!" şi se răspândeşte până la ultimul om.
Sărbătoarea Sfintelor Paşti nu comemorează doar Învierea Domnului din morţi, ci şi faptul că "toate s-au umplut de lumină: şi cerul şi pământul şi cele dedesubt" (Cântarea III, 2 - de la Canonul Utreniei din noaptea Învierii).
Se înconjoară biserica de trei ori
La miezul nopţii încep să bată clopotele bisericilor şi oamenii care asistă la slujbă încep să cânte "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând!”, ţinând în mână lumânarea aprinsă şi se înconjoară biserica de trei ori. După luarea luminii cei care au morţi îngropaţi le duc lumina Învierii pentru a se bucura şi ei de Învierea Domnului Iisus Hristos Mântuitorul lumii.
Întâlnire cu cei dragi
E o datorie să ne amintim de cei care nu mai sunt, pentru că viaţa este una, aceea de după moarte, adică viaţa veşnică şi noi nu facem decât un popas pe pământ.
Sfântul Mitropolit al Olteniei, Teofan spune că dacă “Hristos a înviat, fiind început (al învierii) celor adormiţi (I Corinteni 15:20), atunci vom învia şi noi. Iar dacă noi toţi vom învia într-o zi, atunci viaţa noastră are un sens. Ea nu se termină în tragedia morţii şi în bezna mormântului".
Pentru mulţi slujba de Înviere reprezintă şi o oportunitate de a se întâlni cu cei cunoscuţi, rude, familie sau cu prieteni, colegi, pe lângă ascultarea Sfintei slujbe şi luarea sfintelor paşti, care reprezintă bucăţele de anafură sfinţită.
(www.crestinortodox.ro)