Miel cu rozmarin
Cantităţi:
1 pulpă miel
3 linguri ulei măsline
2 căţei usturoi
˝linguriţă rozmarin
sare, piper
500 gr pastă tomate
1 legătură mărar
150 ml vin alb
Pulpa de miel se înţeapă cu vârful unui cuţit, se împănează cu usturoiul, se unge cu ulei, se condimentează cu sare, piper, rozmarin şi se introduce la cuptor (încălzit în prealabil) timp de 40-45 minute. Din timp în timp se stropeşte cu puţină apă. Cu 10 minute înainte de a fi scos din cuptor se adaugă pasta de tomate dizolvată în puţină apă şi se adaugă vinul. Când este scos din cuptor se presară mărar tăiat fin.
Pască
Pentru ca masa de Paşte să fie completă, nu trebuie să uitaţi de pască. Este vorba într-adevăr de tradiţionalul cozonac care o singură dată pe an se umple cu diverse amestecuri. Puteţi opta pentru brânza de vaci sau ciocolată, dar cunoscătorii recomandă în primul rând smântâna.
Ingrediente pentru aluat:
- o lingură drojdie;
- 1 kg. de făină,
- 8 gălbenuşuri,
- coajă de lămâie,
- o cană cu lapte dulce,
- 300 g de zahăr,
- 200 g de unt.
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 kg de smântână,
- 5 gălbenuşuri,
- vanilie,
- coajă rasă de lămâie,
- 100 g stafide,
- 200 g de zahăr,
- sare.
Mod de preparare:
Frământaţi un aluat ca de cozonac pe care îl lăsaţi să crească pentru câteva ore. Apoi împărţiţi cantitatea de aluat în 3 părţi: una o veţi folosi pentru a o întinde pe toată dimensiunea tăvii, unsă în prealabil cu unt. Rulaţi sub forma de sul celelalte doua bucăţi şi aranjaţi-le pe marginea tăvii, astfel încât să formeze un cerc.
Umplutura o faceţi amestecând zahărul cu gălbenuşurile până se omogenizează şi apoi adăugaţi stafidele, coaja de lămâie, vanilia, sarea şi smântâna. Puneţi amestecul în mijlocul tăvii şi daţi la cuptor. Când vedeţi că aluatul s-a rumenit puteţi să scoateţi pasca din cuptor şi să o puneţi pe un platou sau farfurie. Nu uitaţi că, la fel ca orice cozonac, pasca trebuie ferită de frig şi acoperită cu ceva.