În Denia de miercuri ni se aduce aminte de femeia păcătoasă care a uns cu mir picioarele Mântuitorului în casa lui Simion, leprosul din Betania. În Joia Mare, Domnul Hristos, Cel ce Dumnezeu fiind, a spălat picioarele ucenicilor Săi şi a spus: “Voi mă numiţi pe mine Învăţătorul şi Domnul şi bine ziceţi căci sunt. Deci dacă Eu Domnul şi Învăţătorul v-am spălat vouă picioarele voastre, şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora, pildă v-am dat vouă ca şi voi să faceţi la fel”.
Este o poruncă a Mântuitorului ca să fim unii faţă de alţii cinstitori, de a ne smeri unii în faţa altora. Joi a avut loc şi Cina cea de taină, cină pe care Domnul Hristos a luat-o împreună cu ucenicii săi. Luând pâine în sfintele, preacuratele şi fără prihană mâinile sale, Iisus Hristos a sfinţit, a binecuvântat, a frânt şi a dat ucenicilor săi, zicând: “Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor.” Asemenea şi paharul după cină zicând: “Beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele Meu, al legii celei noi, care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor”.
Cele 12 evanghelii
Joi a avut loc spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, dar şi Cina cea de taină, rugăciunea din grădina Ghetimani şi trădarea Domnului de către Iuda, unul dintre apostolii săi. Vineri este Denia cu Prohodul Mântuitorului. În Sâmbăta cea Mare, când creştinii obişnuiesc să se pregătească pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos, unii termină perioada postului şi trec pragul spovedindu-se şi chiar împărtăşindu-se.
Denia de joi seara are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor şi scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, iar cea de vineri seara se deosebeşte de celelalte denii prin Cântarea Prohodului şi înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf. În Vinerea Mare a fost răstignit Mântuitorul şi este ziua de doliu a creştinătăţii. În această zi, nu se oficiază slujba Liturghiei. De aceea, Vinerea Mare este zi aliturgică.
În schimb, vineri seara se oficiază Denia Prohodului, iar tineri şi bătrâni trec pe sub masa plină de flori, ce simbolizează catafalcul Domnului.
Deniile sunt slujbe pregătitoare, rolul lor fiind de a purifica, pentru a putea trăi deplin şi profund taina şi bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. În Sâmbăta Paştilor, creştinii se roagă şi postesc şi nu se oficiază slujbe. După miezul nopţii se aprind luminile, iar clopotele bat pentru a celebra Învierea, iar ortodocşii vor spune „Hristos a înviat!”.