PEŞTE CU CIUPERCI
Ingrediente: 1 kg peşte, 1/2 kg ciuperci, 100 ml untdelemn, 300 g roşii sau 200 ml suc de roşii, un vârf de linguriţă piper, o foaie de dafin, o ramură de cimbru, 100 ml vin, lămâie, mărar sau pătrunjel, sare
Mod de preparare: Peştele curăţat se aşează întreg într-o tavă smălţuită sau cratiţă, împreună cu ciupercile bine spălate şi tăiate în felii mari în jurul lui, cu roşiile tăiate în felii mai groase sau cu sucul de roşii, piperul, foaia de dafin, cimbrul, vinul şi 3-4 felii de lămâie fără coajă albă. Toate se presară cu o linguriţă de sare şi se pune untdelemnul. Tava se introduce în cuptor la foc submijlociu, unde se lasă circa o oră, ca peştele să se frigă încet; se stropesc cu sosul din când în când, atât peştele cât şi ciupercile. După ce s-a rumenit pe o parte, peştele se întoarce pe partea cealaltă. Când este gata, se serveşte cald, cu ciupercile alături, ca garnitură, presărate cu mărar sau pătrunjel.
PEŞTE MARINAT
Ingrediente: 1 kg peşte (macrou sau merluciu), 1 pahar ulei, 1/2 pahar oţet, 1 pahar suc roşii, sare, piper, foi de dafin
Preparare: Se taie peştele în bucăţi, se pun celelalte ingrediente şi se acoperă cu apă.
Se acoperă cu capac şi se lasă să fiarbă la foc mic fără a mesteca timp de aproximativ 2 ore ca să se topească oasele. Din când în când se mişcă oala ca să nu se lipească. La alegere se poate adăuga usturoi sau lămâie.
Menţiuni: Se serveşte mâncarea caldă cu felii de lămâie.
CRAP UMPLUT CU OREZ ŞI CIUPERCI
Ingrediente: un crap de 1.5 kg, 500 g ciuperci, 400 g roşii, 300 ml vin alb, cimbru, o căpăţână de usturoi, 300 g orez, sare, piper, ulei, o ceapă, lămâie.
Preparare: Crapul se curăţă şi se spală. Ciupercile tăiate felii se înăbuşe în ulei, peste care se adaugă orezul, ceapa tăiată mărunt, sare, piper, cimbru şi verdeaţă. Cu această compoziţie se umple peştele, se coase pe burtă şi se pune într-o tavă cu ulei. Se adaugă sucul de roşii, vinul, usturoiul şi roşiile tăiate pe jumătate. Se ţine 40 min. la cuptor.