Plăcintă cu varză murată
Ingrediente: foi de plăcintă, o varză murată mare, un pahar de ulei, cimbru, piper.
Mod de preparare: Varza se spală în apă călduţă de 2-3 ori, se taie fideluţă şi se stoarce bine. Se căleşte în ulei încins, se adaugă cimbru şi se potriveşte de piper. Această umplutură se întinde pe foaia de plăcintă, după care se rulează. Rulourile se ung cu puţin ulei, se pun în cuptor la foc potrivit, într-o tavă unsă în prealabil cu margarină.
Pastă de peşte
Ingrediente: 100 g margarină; 2 conserve de peşte în ulei; o ceapă tocată mărunt; zeama de la o lămâie; sare, piper.
Mod de preparare: Conservele de peşte trebuie să fie în ulei şi nu de peşte în suc propriu pentru că atunci pasta va fi prea seacă şi nu se va lega. După ce am desfăcut conservele, vom scoate peştele de o parte şi-i vom îndepărta şira spinării, capul sau eventualele intestine. Uleiul din conserve se va păstra. Cu o furculiţă vom pasa tot peştele şi-l vom amesteca cu margarina (care a stat la temperatura camerei pentru a putea fi amestecată uşor) şi vom potrivi după gust cu zeama de lămâie, sare şi piper. Dacă vom constata că avem o pastă, nu destul de uleioasă, vom mai turna din uleiul păstrat de la conservele de peşte.
Gogoşi de post
Ingrediente: 400 gr făină, zahăr, miere, scorţişoară, 20 gr. drojdie, ulei.
Mod de preparare: Drojdia se dizolvă într-o linguriţă de zahăr şi o ceaşcă de apă caldă, se adaugă făina, se amestecă bine şi se lasă la crescut. După ce a crescut, cu o lingură se ia din aluat şi se prăjesc gogoşile în ulei încins. Când sunt aurite, se scot cu spumiera şi se tăvălesc prin miere şi scorţişoară.
Clătite de post
Ingrediente: 500 ml apă minerală, făină, ulei, sare, 6 mere, 150 gr zahăr, scorţişoară.
Mod de preparare: Se curăţă merele, se rad, se scurg de zeamă şi apoi se amestecă cu zahărul şi scorţişoara. Apa minerală se amestecă cu făina foarte bine, până se obţine o compoziţie de consistenţa smântânii. Se adaugă un praf de sare şi o lingură de ulei. Din această compoziţie se fac clătite într-o tigaie unsă cu ulei încins. Clătitele se prăjesc pe o parte, apoi se întorc şi se umplu cu merele. Se împachetează în două şi se prăjesc şi pe cealaltă parte.
(www.bunatati.ro)