Legume umplute de post
Ingrediente: Cartofi mari, gulii, dovlecei, orez, ciuperci, 1 morcov, pătrunjel, mărar, ceapă verde, piper, boia, vegeta, sare
Mod de preparare: Cartofi, guliile sau dovleceii se scobesc şi se păstrează miezul mărunţit pentru sos. Se pregăteşte o compoziţie din 4 linguri de orez, 4 ciuperci champignon sau 1 borcan de ciuperci tăiate, piper pisat, pătrunjel verde şi mărar tăiat mărunt, 1 linguriţă de vegeta. Se umplu legumele mari (pot fi şi ardei sau gogosari de umplut, nu numai gulii, cartofi sau dovlecei). Legumele umplute împreună cu miezul mărunţit se pun la fiert într-un sos obţinut din 2 linguri de ulei, puţină boia, vegeta, sare, piper, făină - 1 lingură şi 1 lingură bulion, 1/2 linguriţă zahăr. Se fierbe până cand sosul scade de două degete şi până a fiert orezul din compoziţie.
Ciorbe verzi
Ingrediente: 1/2kg urzici, 6 legături stevie, 3 legături lobodă, 1 morcov mare, 3 legături ceapă verde, piper, borş sau zeamă de varză acră
Mod de preparare: Verdeţurile se pot prepara împreună, sau simple sau combinate câte două. Important este ca ele să fie spălate foarte bine, apoi tăiate. Ceapa verde se taie în bucăţi mai mari şi se căleşte într-o lingură de ulei. Se căleşte cu verdeţurile. Se fierbe cu piper boabe, puţină sare, eventual orez, morcov, călit şi el cu verdeţurile, 4 litri apă şi vegeta. Se adaugă apoi borşul sau zeama de varză acră, eventual un pic de pătrunjel sau mărar verde sau amândouă. Ciorbele sunt revitalizante.