Melcişori cu varză
Ingrediente:
1 pachet foi de plăcintă
o varză tocată
o ceapă tocată mărunt
sare, piper, paprika (boia) şi cimbru uscat
ulei (o ceşcuţă)
(smântână dulce lichidă - o ceşcuţă - dacă se face varianta de dulce)
Mod de preparare:
Se căleşte ceapa şi apoi se adaugă varza, se condimentează foarte bine şi se pregăteşte ca orice varză călită. Nu se lasă să se moaie de tot şi nu se adaugă sos de roşii, ci paprika pentru culoare. Se pune mai mult piper decât de obicei pentru că umplutura trebuie să fie mai condimentată. Se lasă într-un castron să se răcească până sunt gata de umplut melcişorii.
Se iau două foi de plăcintă şi se ung cu pensula cu foarte puţin ulei, apoi se adaugă alte două foi peste ele şi se stropesc uşor cu smântână. Se taie pe lung pe jumătate şi se pune varza în mijloc astfel încât să se poată rula un fel de ştrudel cu diametrul de cca. 2 cm. Se roteşte ruloul încât să se obţină un melcişor.
Se procedează la fel cu restul de foi până se termină umplutura. (Dacă sunt de dulce: se pun melcişorii în tavă şi se ung uşor pe deasupra cu smântână încât să se aurească la copt şi să nu se crape foaia).
Se coc la foc potrivit timp de 30 de minute sau până sunt aurii.
Pateuri cu cartofi
Ingrediente:
1,2 kg cartofi, 500 g făină, 200 g margarină, 200 g ulei, 100 g zahăr farin, sare
Instrucţiuni:
1) Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau prin maşina de tocat.
2) Se adaugă făina şi sarea şi se frământă bine.
3) Din acest aluat se întinde o foaie pe suprafaţa căreia se întinde margarina, se împătureşte foaia şi se pune la rece timp de 30 de minute.
4) Apoi se întinde din nou şi se repetă operaţia de câteva ori.
5) La sfârşit se taie în dreptunghiuri de mărime potrivită, care apoi se prăjesc.
6) După prăjire se presară cu zahăr.