Sarmale de post cu stafide
Ingrediente:
- 2 kg varză
- 400 ml ulei
- 400 g orez
- 150 g bulion
- 250 g ceapă
- 1 kg roşii
- 150 g stafide
- sare şi piper
Mod de preparare sărmăluţe de post: Uleiul se încinge într-o tigaie şi se adaugă ceapa tăiată solzişori. După ce se căleşte se adaugă orezul, sarea, piperul, bulionul şi stafidele.
Această compoziţie se foloseşte pentru umplerea sarmalelor.
Sarmalele se aşează într-o cratiţă alternând cu roşii tăiate rondele. Peste acestea se pune apa, uleiul fierbinte şi puţin bulion.
Se ţin la cuptor aproximativ 2 ore şi se servesc.
Mâncărică de spanac
Ingrediente:
- spanac
- un căţel usturoi
- trei cepe verzi cu coadă
- sare
- ulei de măsline
- piper
- sos de soia
- pastă de tomate
- lămâie
Mod de preparare:
Se ia o legătură bună de spanac şi se spală, asta e cel mai complicat, durează mult, trebuie să rupi rădăcinile.
Se încinge într-o tigaie mare ulei de măsline şi se căleşte un căţel de usturoi, după un minut se adaugă cepele verzi tocate, se mai căleşte 3 minute şi se pune spanacul spălat tăiat după pofta inimii.
Se îndeasă capacul tigăii peste maldărul de spanac şi se lasă cam 5 minute. Când spanacul îşi schimbă culoarea şi devine verde viu, se adaugă o linguriţă de sos de soia şi una de pastă de tomate, se stoarce jumătate de lămâie peste, se mai gustă de piper sau sare.
În principiu, spanacul proaspăt înăbuşit ar trebui să lase apă, dacă nu este foarte proaspăt trebuie adăugată un pic de apă. În apă se mai poate adăuga o linguriţă de amidon şi un strop de sos Worchesterschire. Toate se fierb până ce se omogenizează.
Pâine de casă
Ingrediente:
- 5 căni făină
- 3 linguriţe de sare
- 3 linguriţe de zahăr
- 2 linguri jumătate de ulei
- 2 căni jumătate de apă călduţă
- un pliculeţ cu drojdie uscată
Mod de preparare:
Se amestecă sarea, zahărul, făina şi drojdia. Se toarnă încet apa, se încorporează şi se frământă cam 15 minute (mai precis până te poţi dezlipi de acolo) moment bun pentru a adăuga uleiul şi a mai frământa până intră de tot în aluat (5 min.)
Se lasă la crescut într-un loc călduţ acoperit de un prosop gros, ajută dacă se culcă şi pisica alături. După 20 minute se ia aluatul şi se modelează: franzelă, împletită.
Se aşează în tavă. Se aprinde cuptorul la maxim, se pune recipientul cu coca pe aragaz şi se acoperă, tot cu prosopul gros, se lasă până îşi dublează aproape volumul.
Se dă cuptorul la mai mic, cam 180 de grade Celsius, se pune o cană de apă caldă în cuptor, şi alături se introduce recipientul cu viitoarea pâine. Se coace 25 de minute.