Turte cu mac
Ingrediente:
500 g făină, 500 g mac, 300 g zahăr, 30 g coajă de lămâie, 1 plic zahăr vanilat, sare
Instrucţiuni:
1) Din făină, apă şi puţină sare se prepară o cocă tare, din care se întind foi de mărimea unei farfurii, se aşează în tăvi şi se coc la cuptor, fără a se rumeni.
2) Macul se dă prin râşniţă şi se pune la fiert în 1,2 l apă.
3) Se adaugă coajă rasă de la o lămâie, zahărul şi zahărul vanilat şi se lasă să fiarbă circa 30 de minute la foc mic.
4) Pe o tavă mare se aşează foile, una câte una, turnând pe fiecare foaie câte puţin sirop de mac. După ce foile s-au aşezat, se taie în porţii şi se mai adaugă la fiecare câte puţin sirop.
Colţunaşi cu magiun
Ingrediente:
300 g făină, 200 g magiun (gem de prune), 100 g zahăr, 50 g margarină, 10 g sare
Instrucţiuni:
1) Se face un aluat de consistenţă potrivită din făină, sare şi apă caldă, se frământă bine şi se bate de masă ca să se frăgezească.
2) Se întinde o foaie de 4 mm grosime, se taie pătrate şi pe fiecare pătrat se pune o lingură de magiun.
3) Se îndoaie în formă de triunghi şi se presează marginile cu dinţii furculiţei.
4) Se fierb pe rând în apă clocotită 5 minute.
5) Se scot, se presară cu zahăr şi margarină topită şi se dau la cuptor 10 minute.
( 4 apr 2008, 12:05:20