Plăcintă cu ciuperci şi mazăre
Aluat:
15 linguri făină,
15 linguri apă minerală,
7 linguri ulei,
50 g margarină + 2 linguri făină.
Umplutura:
200 g ciuperci (eu am folosit din cutie),
150g mazăre,
2 linguri de ulei,
sare, piper, rozmarin,
maghiran
şi un sos făcut din:
50 ml ulei,
50 g făină sau amidon,
450 ml apă sau supă de legume.
Preparare:
Se face un aluat din faină, ulei şi apă minerală, se amestecă separat margarina cu cele două linguri de făină până se obţine o compoziţie cremoasă. Se pudrează planşeta cu făină şi se întinde aluatul într-o singură foaie (nu prea mare).
Pe foaie întindem uniform compoziţia cremoasă, rulăm şi dăm la rece cca. 30 min.
Ciupercile şi mazărea se înăbuşă în 2 linguri de ulei la foc mic, adăugând şi puţină apă. După ce se răceşte se amestecă cu sosul iar condimentele, sarea şi piperul se pun după gust.
Împărţim aluatul în două părţi egale şi facem două foi. Tava se pregăteşte cu hârtie pentru copt şi se aşează prima foaie apoi umplutura peste care aşezăm cea de-a doua foaie. Ungem plăcinta cu ulei şi putem presăra susan sau mac.
Se coace în cuptorul încălzit, la foc mic timp de 45 min.
Menţiuni:
Se poate folosi ca umplutură şi mere rase sau dacă nu vrem să fie de post: brânză, carne tocată.
Pifteluţe cu cartofi în sos de roşii
Pentru pifteluţe: 5 cartofi, 1 lingură margarină, sare, piper, 1 cană făină albă, ¼ plic cu praf de copt, ulei pentru prăjit.
Pentru sos: 1 ceapă mare, 4-5 linguri ulei, 5-6 linguri legume congelate (mazăre, morcov, porumb, etc.), 1 căţel usturoi, 1 cană suc de roşii, sare, alte condimente.
Preparare:
1. Se curăţă cartofii, se fierb şi se face un pireu consistent adăugându-se şi margarina, sarea, piperul. După ce se răceşte se îmbracă vasul cu folie alimentară şi se dă la frigider până a doua zi.
2. Pireul rece se amestecă cu făina, praful de copt până se obţine un aluat nu foarte consistent, atât cât să poată fi modelat. Dacă mai este nevoie se mai adaugă făină.
3. Se modelează cu mâna udă pifteluţe, se dau prin făină şi se prăjesc în ulei încins.
4. Se curăţă ceapa, se căleşte în ulei apoi se adaugă legumele congelate, un praf de sare, 1 căniţă cu apă şi se fierbe până se înmoaie un pic legumele (10 min.).
5. Se adaugă sucul de roşii, se potriveşte gustul cu sare, se adaugă căţelul de usturoi pisat şi se mai lăsă 10 min.
6. Se aşează pe farfurie pifteluţe, se toarnă sos deasupra.
Menţiuni:
Se servesc calde. Nu se fierb pifteluţele în sos pentru că se înmoaie prea tare.