Salată orientală cu peşte sărat
Pentru 10 porţii: 1,5 kg peşte sărat (afumat), 1 kg cartofi, 100 g ceapă, 150 g castraveţi verzi, 150 g ardei gras, 1 legătură pătrunjel, 500 g roşii, 50 ml ulei, 25 ml oţet, 50 g măsline, sare, piper.
Preparare: peştele se desărează în apă rece, se filetează în lungime pe coloana vertebrală şi se taie bucăţi egale. Cartofii se spală, se fierb în coajă, se curăţă şi se taie rondele. Ceapa se curăţă, se spală, se taie rondele (inele). Castraveţii se curăţă de coajă, de seminţe şi se taie batoane mici. Ardeiul gras se curăţă de cotoare, se spală şi se taie rondele subţiri. Roşiile se curăţă, se spală şi se taie rondele. Pătrunjelul verde se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Cartofii se amestecă uşor cu bucăţile de peşte, ceapa, castraveţii, ardeiul gras, roşiile, uleiul, oţetul, măslinele, piperul măcinat, sare şi pătrunjel verde. După ce s-au amestecat bine, componentele se aşează pe platou sau pe farfurii, porţionate, ornamentate cu felii de roşii.
Crap cu sos de roşii şi ceapă
Pentru 10 porţii: 2 kg peşte, 200 g ceapă, 200 ml ulei, 1,5 kg roşii, 133 ml vin, 50 g făină, 1 legătură verdeaţă, 150 g pastă de tomate, 100 g ardei gras, sare, piper.
Preparare: peştele se curăţă de solzi, se eviscerează, se spală, se porţionează, se scurge, se sărează, se condimentează cu piper şi se pudrează cu făină. Se prăjeşte pe jumătate în uleiul înfierbântat. Ceapa şi ardeiul se curăţă, se spală şi se taie mărunt (ardeii felii), apoi se înăbuşă în ulei cu puţină apă. Se adaugă pasta de tomate, sare şi apă, se fierb cca. 15 minute. Roşiile se opăresc, se curăţă de pieliţă, 1/2 din cantitate se taie jumătăţi, iar restul se zdrobesc. Roşiile zdrobite împreună cu sosul se aşează într-o tavă, se adaugă peştele cu jumătăţile de roşii puse pe fiecare bucată de peşte (deasupra) şi se introduce la cuptor pentru cca. 20 minute. Spre sfârşitul înăbuşirii se adaugă vinul (stropit pe suprafaţa peştelui). La servire se aşează porţia de peşte cu sos în farfurie şi verdeaţa tăiată mărunt deasupra. După preferinţă, se poate adăuga şi usturoi tăiat mărunt când se introduce la cuptor.