Supă de ceapă
Ingrediente:
3 cepe
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
1 ţelină mică
1 păstârnac
3 linguri de ulei
1 lingură făină
crutoane
sare
Preparare:
Ceapa se curăţă, se taie solzişori, se căleşte în ulei şi se adaugă puţin câte puţin făina, amestecându-se mereu. Zarzavaturile se curăţă, se dau pe răzătoare şi se fierb într-un litru de apă cu sare. După ce s-au fiert, se strecoară şi zeama se pune peste ceapa călită. Se lasă la fiert şi se potriveşte de sare.
Mod de servire:
Se serveşte cu crutoane.
Gazpacho
Ingrediente:
1 kg roşii
1/2 kg castraveţi verzi
1-2 bucăţi ardei gras verde
1-2 bucăţi ardei proaspăt roşu
1 ceapă mare
1 căpăţână de usturoi
1 legătura frunze ţelină
1-2 linguri ulei de măsline
1-2 linguri măsline negre fără sâmburi, feliate
(opţional, pentru mâncare de frupt, 2 linguri cuburi brânză Feta sau telemea foarte grasă)
sare şi piper după gust
1 cana de gheaţa pisată
Mod de preparare:
Roşiile se curăţă de pieliţă "la rece"; castraveţii se curăţă de coajă. Se pregătesc cu mixerul cu cuţit, tocând fiecare legumă separat, sau, manual, se taie totul foarte fin: ceapa şi usturoiul se dau pe răzătoarea foarte mică, roşiile, castraveţii şi ardeii se taie în cubuleţe foarte mici, frunzele de ţelină se taie în fâşii foarte subţiri. Se amestecă toate ingredientele, inclusiv uleiul de măsline şi feliuţele de măsline, şi se lasă la frigider pentru a se răci foarte bine, cam 3-4 ore.
Se serveşte la masă, presărând deasupra cubuleţe de brânza Feta/telemea, dacă nu pregătim mâncare de post, iar în mijlocul bolului se pune gheaţa pisată. La servire, se ia din conţinut de pe marginile laterale, fără a se agita.