Aluat de post pentru tarte
Ingrediente:
- 250 g făină
- 100 g margarină
- 100 g zahăr pudră
- 1/2 linguriţă bicarbonat
- 200 ml. apă
- sare
Mod de preparare:
Margarina se pune în bucăţele mici, într-un bol, se adaugă apa călduţă, un vârf de cuţit sare, bicarbonatul stins, zahărul şi făina. Se amestecă uşor cu o spatula până se omogenizează, apoi se frământă cu mâna, 5 minute în continuu. Vasul se acoperă cu un prosop şi se lasă la o oră, la temperatura camerei. Se întinde o foaie pe masa de lucru, presărată cu făină să nu se prindă, se aşează în tava unsă de tartă.
Covrigei simpli
Ingrediente:
- 200 g zahăr pudră
- 400 g margarină
- 600 g făină
- 1 plic vanilie
- 1 linguriţă coajă de lămâie
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele, se frământă bine şi se modelează covrigei în forme diferite. Se coc la foc potrivit.
Cornuleţe de post cu rahat
Ingrediente:
- 500 g făină
- 200 g margarină
- 100 g zahăr
- 150 g miez nucă măcinat
- 1 vârf de cuţit sare
- coajă de la o lămâie
- 1 vârf de cuţit bicarbonat
- 200 g rahat
Mod de preparare:
Se amestecă într-un castron margarina, zahărul, coaja de lămâie, miezul de nucă, făină, bicarbonatul stins cu o lingură zeamă lămâie, se frământă bine. Se întinde o foaie de 3-4 cm grosime şi se taie în pătrăţele de 6 cm. În mijlocul pătrăţelului se pune o bucată de rahat, se rulează. Se aşează cornuleţele pe o tavă, cu hârtie de copt. Tava se dă la cuptor, la foc potrivit. Când se scot se tăvălesc prin zahăr pudră.