Ingrediente:
- 1 varză acră
- 150 g orez, 150 g linte, 150 g fasole albă uscată (cu bob mic)
- 200 ml ulei
- 3 cepe, 2 morcovi, 1 ardei gras sau un gogoşar
- 250 ml soc de roşii
- cimbru, mărar, 1 linguriţă boia
- sare, piper, foi de dafin
- o linguriţă condiment vegeta
Seara pui la înmuiat în apă rece, în vase diferite, lintea şi fasolea uscată, iar a doua zi le pui la fiert în altă apă şi le dai 2-3 clocote.
Alegi frunzele de varză pentru înfăşurat sarmalele, iar ce rămâne o toci fideluţă şi o pui pe fundul oalei. Toci ardeiul, ceapa, dai morcovul pe răzătoare. Le căleşti pe toate în ulei, adaugi boiaua, orezul, lintea şi fasolea scurse de zeamă, jumătate din sucul de roşii, condimentul, cimbrul, mărarul, piper, şi sare dacă mai este nevoie.
Se amestecă toată compoziţia şi se înfăşoară sarmalele. Se pun în oală, se toarnă sucul de roşii rămas, mai presari cimbru, piper şi sare după gust, pui apă cât să le acoperi şi le fierbi la foc mic.