- blat (30 x30 cm)
- 180 ml apă
- 2-1/2 căni făină
- 3/4 cană cacao
- 1-1/2 linguriţă praf de copt
- 1-1/2 linguriţă bicarbonat
- 2 linguriţe scorţişoară
- 1/2 linguriţă sare
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 banană mare coaptă bine
- 350 g tofu moale
- 1 cană zahăr brun
- vanilie
Pentru însiropat blatul: 100-150 ml sirop de zmeură
Se dă drumul cuptorului să se încălzească la 180C.
Făina se cerne împreună cu cacao, praful de copt, bicarbonatul, scorţişoara şi sarea.
Banana se pune în blender cu sucul de lămâie şi se mixează, se adaugă şi tofu şi se mixează, apoi zahărul, vanilia şi apa şi se mixează bine. Totul se toarnă peste ingredientele uscate şi se amestecă bine. Se toarnă în tava cu hârtie de copt şi se coace 20-30 min.
Crema ganache
- 350 g tofu moale (kinu-dofu)
- 1/2 cana cacao
- 6 linguri sirop de zmeura
Siropul se încălzeşte şi se toarnă fierbinte peste cacao. Se amestecă bine.
Tofu se pune în blender şi se mixează până devine ca o cremă, se adaugă amestecul de sirop şi cacao şi se mixează bine.
Crema cu zmeură
- 200 g zmeură (congelată)
- 160 ml suc de mere
- 80 ml sirop de zmeură
- 3 linguri amidon dizolvat în 3 linguri apă
- 5 linguri cremă ganache
Sucul de mere şi siropul se pune pe foc, când începe să fiarbă se adaugă amidonul dizolvat în apă şi se amestecă bine, se adaugă şi zmeura şi se lasă pe foc potrivit până se leagă bine compoziţia. Se amestecă uşor din când în când.
După ce s-a răcit complet se adaugă crema ganache şi se omogenizează. Se dă puţin la frigider.
Blatul răcit se taie în jumătate.
Prima foaie de blat se însiropează bine, deasupra se întinde crema cu zmeură, se acoperă cu cealaltă foaie de blat; se însiropează şi aceasta.
Tortul se îmbracă apoi în crema ganache.