luni, 17 mar 2008 - Anul XIII, nr. 64 (3745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Locul şi timpul spovedaniei

Sintagma frecvent întâlnită, "scaunul spovedaniei", nu se referă strict la un scaun de şedere, ci la procedeul confesional în sine. Chiar dacă poziţia duhovnicului este, în mod obişnuit, aşezat pe scaun, expresia se referă mai degrabă la o "aşezare" (tihnă) de tip psihologic şi duhovnicesc, decât la poziţia fizică a preotului confesor.

În optica mai veche, unii interpretau în sens literal această formulă: "construcţia şi forma lui vor asigura o poziţie dominantă a duhovnicului faţă de penitent şi, credem noi, este necesar a avea anexe, care să ofere loc lesnicios, pentru îngenunchere, în timpul rugăciunii finale de iertare sau dezlegare".

 

Încăpere separată pentru spovedanie

Astăzi, sintagma "poziţie dominantă" este extrem de controversată, căutându-se mai curând orizontalizarea "poziţiilor de dialog" (pe "picior de egalitate", de asistare şi de însoţire a credinciosului), decât verticalizarea unor "poziţii de forţă" (pe "picior de război"; poziţii de superioritate, judecare, critică, devalorizare a celuilalt).

Un dialog real şi ajutor duhovnicesc (sau psihologic) nu se pot realiza decât la nivel de "parteneriat" şi de schimb emoţional interpersonal: de la om la om.

De aceea se impune ca şi ambientul de spovedanie să favorizeze un tratament uman al "penitentului", într-un spaţiu tihnit şi intim din biserică (de preferat o încăpere separată, un paraclis etc.), care să favorizeze detensionarea psihologică, deschiderea şi încrederea celui ce se confesează.

Să vedem mai întâi cum înţelegeau autorii mai vechi problema locului de spovedanie: "în tot cazul - susţinea pr. prof. P. Vintilescu - punctul (locul, n.n.) în care are să se facă spovedania, trebuie să asigure secretul mărturisirii, chiar pentru cei surzi”.

 

Confidenţialitatea spovedaniei

El va fi ferit de îmbulzeală, aşa încât să nu se poată auzi nici mărturisirea penitentului şi nici cuvintele duhovnicului să nu poată fi descifrate de cei care l-ar privi din fală; condiţiunile de decor sau de aspect exterior ale scaunului de spovedanie nu sunt lucruri de neglijat; el trebuie, pe deoparte, să corespundă caracterului religios al mărturisirii şi să fie propriu a facilita psihologiceşte întoarcerea penitentului, împăcarea şi unirea lui din nou cu Dumnezeu; locul cel mai nimerit şi îndreptăţit pentru aşezarea scaunului de spovedanie este biserică; ea este "casa lui Dumnezeu", aici El este prezent de preferinţă, aici a fixat El întâlnirea Sa cu omul, aici se împărtăşesc mai ales harurile şi darurile Sale; unde ar putea căuta şi găsi credincioşii pe Dumnezeu, în condiţii psihologice mai corespunzătoare, într-un cadru vrednic de maiestatea Lui? Deci, în chip obişnuit, mărturisirea păcatelor trebuie primită în biserică, într-un loc, într-o strană, într-un scaun sau o catedră anume amenajată. "Spovedania trebuie a se face nu oricum o fi, ci în loc cinstit, sfânt şi osebit (separat, n.n.) şi fără zgomot (Simion, arhiepiscopul Tesalonicului)"... în cazuri excepţionale sau particulare, cancelaria parohială, decorată religios şi corespunzător, ar putea servi cea dintâi după biserică, pentru scaunul de spovedanie".

Dacă la romano-catolici măcar există confesionalul (cu avantajul de a crea un sentiment de securitate şi de confidenţialitate, oferit de acel spaţiu privat de dialog, dar şi cu dezavantajul spovedaniei auriculare; deşi astăzi se tinde tot mai mult - cel puţin în occident - spre dialogul faţă către faţă!), la noi, nici până în prezent nu a fost clarificată problema locului spovedaniei în biserică, de multe ori felul în care se spovedeşte încălcând cele mai elementare reguli: a confidenţialităţii şi a intimităţii personale, prin ignorarea (poate chiar din ignoranţă!) unui spaţiu separat, din care să nu se audă spovedania celuilalt.

 

Poţi să-ţi alegi duhovnicul

Sunt cât se poate de penibile acele scene din posturile mari de pe la diverse biserici şi catedrale sau de pe la hramuri de mănăstiri (în aer liber!), când preotul stă pe un scaun, de faţă cu toată lumea, "penitentul" în genunchi, sub epitrahil, şi la numai un pas de el stau zeci de credincioşi, cu lumânarea în mână aşteptând să le vină rândul să se spovedească!?

Desigur că problema e reciprocă: pe de o parte, preotul ignoră o regulă elementară, dar fundamentală, a spovedaniei (confidenţialitatea), pe de altă parte credinciosul - dincolo de sinceritatea şi simplitatea lui - se aşează cu prea mare naivitate acolo unde vede că e "coadă"!? Să fie o reminiscenţă din "anii lumină"!? Oare nu se ştie că sufletul uman nu are "circumscripţie", "sector", de care "aparţine" sau unde să fie "repartizat", că ai dreptul de a-ţi alege (nu neapărat de a-l schimba după bunul plac al instabilităţii emoţionale!) duhovnicul tău personal!?

www.crestinortodox.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locul şi timpul spovedaniei.
 Vizualizări articol: 891 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Locul şi timpul spovedaniei3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Remarca trimis de
(17 mar 2008, 11:23:52
Nu stiu cine a scris articolul dar o remarca as avea de facut (iertata sa-mi fie interventia)

la spovedit se sta cu luminarea aprinsa? Din cite stiu eu la impartasit se procedeaza astfel. Doamne ajuta!
1.1  RE: Remarca trimis de
(17 mar 2008, 14:49:44
nu aprinsa, doar cu lumanarea in mana
1.2  RE: Remarca trimis de
(17 mar 2008, 21:14:09
LUI PAVEL... PRICEPE PAVELE CA ACESTE INVENTIUNI RELIGIOASE N-AU FUNDAMENT BIBLIC DESI ELE SE PRACTICA DE ATATA TIMP...IL VEZI TU PE DOMNUL IISUS RUGANDU-SE LA VREO ICOANA SAU SFATUIND PE VREUN MURITOR SA FACA ACEST LUCRU ? A-I UITAT PORUNCA DECALOGULUI CARE SPUNE "SA NU-TI FACI CHIP CIOPLIT SAU VREO ALTA IFATISARE...SI SA TE ROGI INAINTEA LOR"...SI ATUNCI DE CE SPUI SI SUSTII LUCRURI PE CARE NU LE CUNOSTI SI PEDALEZI CA ORICE NESTIUTOR PE NEINTELEPTUL..."ASA AM APUCAT ,ASA TIN" ? DACA A-I CITI BIBLIA,A-I VEDEA CA ADEVARATA CREDINTA NU-I PE "PE APUCATE"...
2.   NICI CU LUMANAREA APRINSA NICI FARA ! trimis de
(17 mar 2008, 14:38:10
SPOVEDANIA LA POPA ESTE IARASI O INVENTIE LUMEASCA (CA SA NU SPUN ALTFEL...)MARTURISIREA PACATELOR NU SE FACE PRIN INTERMEDIUL NIMANUI CI DIRECT LA SURSA IZBAVIRII,ADICA LA MANTUITORUL IISUS HRISTOS//// SINGURA "LUMINA A LUMII"!/// IARASI DATINILE ASTEA INVENTATE DE OMUL PROST SI NEASCULTATOR ! ! !
2.1  RE: NICI CU LUMANAREA APRINSA NICI FARA ! trimis de
(17 mar 2008, 15:11:05
"Cate veti lega vor fi legate si in ceruri si cate veti dezlega vor fi dezlegate si in ceruri" vorbe spuse chiar de Iisus Hristos!

Cred ca se refera direct la spovedanie!

Spovedania este buna atata timp cat crezi ca te ajuta si atata timp cat ai gasit un duhovnic pe masura aspiratiilor tale. Daca nu crezi in spovedanie si in folosul ei ce rost mai are sa te spovedesti ? In plus daca nu crezi in spovedanie cum te mai poti apropia de Sfanta Impartasanie care rememoreaza si intruchipeaza cina cea de taina?

Totul tzine de tine dar la un moment dat poti sa ajungi sa nu mai crezi in nimk daca tot scotzi ca nefolositoare una cate una: azi scoti spovedania, maine icoana, poimaine postul, raspoimaine rugaciunea, ii scoti pe sfinti si ajungi sa-L scoti si pe Dumnezeu din viata ta intr-un final.

Si atunci te simti singur si nefericit si te intrebi din cauza cui!

Toate astea ti le spun, cu parere de rau, tocmai din propria-mi experientza!

2.2  RE: NICI CU LUMANAREA APRINSA NICI FARA ! trimis de
(17 mar 2008, 16:08:20
"Biblia nu a venit prin fax din rai!"(Dan Brown) una din putinele chestii adevarate pe care le'a spus
3.   PENTRU CEI DOI "PACATOSI"... trimis de
(17 mar 2008, 15:07:36
Chiar nu vreti sa pricepeti ca aceste lucruri nu sunt biblice si ca n-are nici cea mai mica importanta daca tii in mana o lumanare aprinsa sau stansa sau o lanterna sau un fanar sau un proiector,sau mai stiu eu ce? Nu astea mantuie pe om ci faptul ca el isi recunoaste pacatele in fata lui Dumnezeu si nu le mai face,adica se pocaieste de ele !Mai puneti si voi mana pe vreo carte nu numai pe ...poala popii !
4.   Raspuns trimis de
(18 mar 2008, 08:51:40
Daca mi-ati fi citit comentariul pana la capat v-ati fi dat seama ca nu-s un om credincios. Nici pe departe! Si asta o spun cu parere de rau. Mi-ar fi placut sa cred asa cum crede baba de la tara cu opincile murdare - vorba lui Tutea. Acea baba este mult mai fericita decat mine. Am citit biblia(noul si vechiul testament) pt ca asa i se cade oricarui intelectual. Am citit pe langa biblie si alte carti: vietile sfintilor, filocalia si altele. L-am citit si pe Dan Brown, o carte slabutza si asta nu o spun eu ci chiar atei inraiti!

Sa stiti voi ca omul in fata **** gandeste altfel decat omul ce sta in huzur.

Eu acum sunt precum fiul risipitor, incerc sa ma trezesc dar in acelasi timp sunt constient ca nu eu sunt acela care trebuie sa pun conditii: Asta imi place, asta nu-mi place, asta o accept, asta nu o accept!

Acest comentariu nu-l faca pt a lua apararea preotilor (ei le au pe ale lor!) ci cu gandul la pusnicii aia care "trudeau" in pustie.

Stiau ei bine ce
5.   **** trimis de
(18 mar 2008, 08:53:06
Pana si cuvantul "moarte" e cenzurat! Asta inseamna ca suntem nemuritori !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu sirop de cătină 200 g piept de pui 15 g de unt 75 g smântână dulce75 g smântână 15% grăsime1 linguriţă sirop de cătină1 linguriţă miere1 linguriţă suc de lămâie± sare, piper Pieptul de pui se căleşte în... Citeşte