Varză călită
Ingrediente
1 varză mare crudă sau murată,
1 lingură bulion sau 3 roşii decojite,
1 crenguţă cimbru,
1 foaie de dafin,
sare, ulei, piper boabe,
Mod de preparare:
Varza se taie mărunt. Dacă este proaspătă, se freacă cu sare. Varza tocată se pune să fiarbă înăbuşit cu o ceaşcă de ulei şi o ceaşcă de apă, câteva minute. Când sucul de varză a scăzut de tot, se adaugă o lingură de bulion sau roşiile tăiate bucatele. Se pune cimbrul, foaia de dafin şi piperul boabe. Varza se fierbe încet. Este gata când s-a înmuiat bine. Se serveşte caldă, cu ardei iute şi mămăliguţă.
Sos de ceapă cu curry
Ingrediente
3 cepe,
500 ml supă de legume (se pot folosi cuburi de tip knorr sau maggi),
2-3 linguri făină,
1 linguriţă curry,
sare, piper, ulei măsline,
Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei, aproximativ 20 minute la foc domol, având grijă să nu se ardă. Separat se încing 2 linguri ulei se adaugă făina şi se amestecă 2 minute continuu. Se adaugă puţin câte puţin supă de legume, amestecând continuu până se îngroaşe. Se adăugă curry, sare şi piper. Se adaugă ceapă şi se amestecă bine până se încorporează.
Sos picant de roşii
Ingrediente:
2 cepe,
4 roşii,
100 ml vin,
5-6 căţei de usturoi,
1 legătură tarhon,
1/2 lămâie,
sare, ulei, piper,
Mod de preparare:
Ceapa se curăţă, se toacă mărunt şi se căleşte în ulei. Roşiile se opăresc pentru a scoate cu uşurinţă pieliţa, se scot seminţele, se toacă mărunt şi se adaugă peste ceapă. Se pune sare, piper şi tarhonul tocat fin, se stinge cu vin şi se lasă 2-3 clocote. Când se serveşte se adaugă mujdei şi zeamă de lămâie. Se serveşte la paste.