„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert, nu mi-l da mie!/ Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, slugii Tale./ Aşa Doamne-Împărate ajută-mă să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”. (Sfântul Efrem Sirul)
La fiecare cerere din această rugăciune se face câte o metanie, apoi fiecare credincios spune patru stihuri de 3 ori cu 12 închinăciuni "Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului", "Dumnezeule, curăţeşte-mă pe mine păcătosul!", "Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuieşte-mă", "Fără de număr am greşit, Doamne, iartă-mă".
Despre importanţa acestei rugăciuni în viaţa creştinului, ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române spune: "E bine să zicem acasă, sau pe drum, sau la serviciu, în gândul nostru, dacă nu putem, dacă nu suntem singuri, această rugăciune. Ori de câte ori simţim nevoia întăririi vieţii noastre duhovniceşti, dacă zicem această rugăciune în particular ne este de folos, pentru că este rugăciunea Bisericii, ca şi "Tatăl nostru". Este o rugăciune cu care se roagă întreaga Biserică, nu doar o categorie, aşa-zisă a penitenţilor. Noi acum toţi suntem penitenţi, toţi avem nevoie de pocăinţă".
Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite
În primele patru zile ale Postului Mare, în biserici se săvârşeşte Canonul de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul. Această slujbă ne arată greutatea păcatelor şi, totodată, ne insuflă nădejdea mântuirii. Astfel sunt evocate momentele importante din istoria biblică: Adam şi Eva, patriarhii, Noe şi potopul, David, ca în cele din urmă să se ajungă la Hristos şi la Biserică. Această întoarcere la lumea creaţiei are rolul de a-l face pe credincios să-şi regăsească adevărata dimensiune a vieţii şi să se pocăiască.
În timpul Postului Mare se săvârşeşte Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, dar sâmbătă se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar duminica, în primele cinci duminici de post Liturghia Sântului Vasile cel Mare, apoi în duminica Floriilor Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. În Săptămâna Patimilor, joi şi sâmbăta, se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. În celelalte zile, dar mai ales miercurea şi vinerea, se săvârşeşte Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, care este, de fapt, o slujbă de împărtăşire a credincioşilor, împreunată cu vecernia.