Asociate în mod corect şi servite în ordine, mâncărurile de post pot sătura pe oricare dintre noi.
Iată, de exemplu, un meniu. Orice masă de prânz începe cu aperitive. La aperitive putem pune ardei copţi daţi prin oţet şi puţin ulei şi sare, ciuperci la grătar, salată de ciupercuţe, măsline, roşii, dovlecei pane, salată de vinete sau roşii umplute cu salată de vinete, eventual salată verde şi lista poate continua. Se poate servi, la felul întâi, o ciorbă de zarzavaturi. La felul al doilea, sarmale în frunze de ştevie cu mămăliguţă caldă. Ca desert, se poate servi o salată de fructe.
Un alt meniu poate include: borş de hribi, la felul întâi, stufat de mazăre, la felul al doilea combinat cu salată de varză murată şi ca desert se poate servi o prăjitură cu morcov, de exemplu.
Apoi, se mai poate servi un borş sănătos de legume, la felul I, cu pizza de post la felul al doilea şi mere la cuptor, ca desert.
Mai putem foarte bine combina o supă cremă de legume cu crutoane, la felul întâi, la felul al doilea ciuperci a la grec şi ca desert se poate servi prăjitură cu miere şi nuci.
Pentru a putea servi un meniu ca cele descrise mai sus nu este nevoie de mari cheltuieli, ci mai degrabă de puţină răbdare şi voinţă.
Meniul I
Borş de legume:
Ingrediente: cartofi, ceapă, morcovi, rădăcini de pătrunjel, ţelină, rădăcini de varză, borş acru, bulion, ulei, sare, verdeaţă tocată mărunt.
Mod de preparare:
Zarzavaturile se curăţă, se spală şi se dau prin răzătoarea mare. Ceapa se taie mărunt şi se pune la fiert cu puţină apă şi ulei. Se adaugă zarzavatul şi se mai lasă la fiert. Se adaugă apoi cartofii tăiaţi cubuleţe mici, sare după gust, iar când toate sunt fierte, se adaugă bulionul şi imediat borşul care se lasă să dea numai în două-trei clocote. Se adaugă verdeaţa fin tocată.
Pizza de post:
Ingrediente: făină de grâu, drojdie, ulei, ardei în sos, măsline, ciuperci, sare şi piper.
Mod de preparare:
Se amestecă făina cu drojdia dizolvată în puţină apă călduţă şi sare. Se face un aluat în care, pe parcursul frământării, se adaugă şi ulei. Se întinde o foaie de aluat în tava unsă cu margarină şi tapetată cu făină.
Separat, ceapa tăiată peştişor şi morcovul dat prin răzătoare se călesc. Se adaugă ciupercile. Se pune sare şi piper după gust. Pe foaia întinsă în tavă se întinde sosul cu ardei (în lipsă, se face un sos din bulion, cu puţină apă sau ketchup) peste care se pune compoziţia (tocăniţa cu ciuperci), uniform pe tot blatul. Se amestecă cu măsline tăiate feliuţe. Se dă la cuptor 30-40 de minute.
Mere la cuptor:
Ingrediente: mere, gem (dulceaţă de vişine), margarină, zahăr.
Mod de preparare:
Merele se spală, se scobesc de cotoare. În scobitură se pune puţină margarină, puţin zahăr şi o linguriţă de dulceaţa. Se aşează în tava unsă cu margarină şi se dau la cuptor până se înmoaie.