Biserica Ortodoxa pomeneşte astăzi pe cei adormiţi întru Domnul. În fiecare an, în sâmbăta dinainte de Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, credincioşii fac milostenie pentru sufletele celor care au trecut la Domnul.
În această zi de sâmbătă, cunoscută şi sub denumirea populară de 'Moşii de Iarnă', se pomenesc toţi cei trecuţi la viaţa veşnică.
Despre rânduiala pomenirii celor adormiţi a vorbit părintele arhimandrit Vartolomeu Androni, stareţ al Mănăstirii Cozia şi exarh al Episcopiei Râmnicului: 'Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne, care va avea loc mâine, poartă în popor şi denumirea de Moşii de Iarnă. Le zicem aşa pentru că în ele facem pomenire despre părinţii, moşii şi strămoşii noştri cei din veac adormiţi. În cartea de slujbă bisericească numită 'Triod', de care Biserica Ortodoxă se foloseşte în această perioadă a calendarului bisericesc, în sâmbăta lăsatului sec de carne, la Sinaxarul de la Utrenie se zice: 'În această zi, Dumnezeieştii Părinţi au hotărât pomenirea tuturor celor adormiţi întru dreapta credinţă, în nădejdea învierii veşnice'. Biserica a hotărât ca să facă pomenire pentru toţi cei care nu au avut parte de slujbele cele rânduite din pricina unei întâmplări oarecare, încât să fie cuprinşi în pomenirea obştească de acum.
Moşii de vară
În afară de Moşii de Iarnă, pomenirea celor adormiţi se face şi în sâmbăta dinainte de Rusalii. Aceasta sâmbătă poartă denumirea de Moşii de Vară. De asemenea, Biserica Ortodoxă a rânduit şi alte zile de pomenire a celor trecuţi la Domnul, despre care părintele arhimandrit Vartolomeu Androni spune: 'Biserica nu dă uitării pe cei adormiţi nici după înmormântarea lor. Purtarea ei de grijă se întinde şi dincolo de pragul mormântului, pomenind pururea pe cei adormiţi, rugându-se şi mijlocind pentru odihnă şi pentru iertarea păcatelor lor în zilele îndătinate din cursul anului bisericesc, cum sunt sâmbetele morţilor, Moşii de Iarnă, Moşii de Vara, cât şi în ierurgiile speciale alcătuite de Biserica pentru pomenirea morţilor. După tradiţia Bisericii se face rugăciune pentru cei morţi la următoarele termene: ziua a 3-a, ziua a 6-a, ziua a 9-a, ziua a 40-a, la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni si la 12 luni, apoi în fiecare an până la împlinirea a 7 ani de la moarte. Biserica Ortodoxă a consacrat pentru pomenirea generală a morţilor o zi liturgică pe săptămână, şi anume sâmbăta. De aceea, în slujba Miezonopticii de sâmbătă, din Ceaslov, figurează cântări şi rugăciuni speciale pentru morţi'.
( 2 mar 2008, 17:13:42
A CESTEA SUNT OBICEIURI SI DATINI FARA NICI O ACOPERIRE BIBLICA,CICA "DUMNEZEIESTII PARINTI AU HOTARAT ACESTI "MOSI"...CE AIUREALA....