În ziua de după Botezul Domnului (7 ianuarie) Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, cel mai mare dintre profeţi, glasul care strigă în pustie "găsiţi calea Domnului", care stă la graniţa dintre cer şi pământ si uneşte Vechiul şi Noul Testament.
Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost fixată cu 6 luni înaintea Crăciunului (când se celebrează naşterea lui Iisus), pe 24 iunie. Naşterea Înaintemergătorului a fost anunţată de Arhanghelul Gavril care i-a transmis totodată preotului Zaharia, tatăl proorocului, când acesta se află în templu, numele pe care Dumnezeu l-a hărăzit copilului, Ioan. Cunoscut pentru viaţa sa ascetică şi, cu deosebire, prin regimul alimentar bazat pe consumul vegetal, Ioan Botezătorul a devenit patronul zilei în care se desfăşoară complexele rituale populare în centrul cărora se află simbolul vegetal, asociat în mentalitatea tradiţională cu grădina Edenului şi viaţa veşnică.
Poporul de atunci l-a numit pe Ioan Botezătorul, fiindcă chema pe oameni la pocăinţă şi-i boteza în râul Iordan afundându-i cu tot trupul în apă. El zicea poporului: "Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor!". Lasă să se înţeleagă că această împărăţie, atât de aşteptată de evrei, nu se cucereşte nici cu sabia, nici cu aurul, nici prin răscoale, că ea este de o altă ordine, o împărăţie cu totul duhovnicească, împărăţia sufletelor, unde se intră prin pocăinţa şi se trăieşte prin iubire şi milostenie.
Într-o zi, Ioan zări printre mulţimea care venea la el un tânăr la treizeci de ani pe care nu-l văzuse niciodată; la vederea Acestuia cu numele Iisus, Ioan se trase înapoi cuprins de frică şi-I zise: "Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine??".
Trimis de Dumnezeu în deşert să anunţe vestea cea bună a venirii lui Mesia, şi să pregătească calea lui Iisus, Ioan îşi împlineşte misiunea botezând pe Iisus în apele Iordanului. De acum strălucirea lui urma să scadă, iar a Mântuitorului să crească.