Sărbătoare mare pentru întreaga creştinătate, Botezul Domnului (Boboteaza), aduce după sine un arsenal de obiceiuri şi bucate tradiţionale care să bucure trupeşte şi sufleteşte pe cei omeniţi. Amintind de îngheţurile Bobotezei, când temperaturile reci culminează în perioada de iarnă, se prepară mai întâi piftiile. Aceste preparate din picioare de porc, urechi, guşă, muşchi şi aromate cu usturoi trebuiesc pregătite şi aşezate pe foc în ziua în care intră preotul cu Botezul ca să sfinţească cu Sfânta Agheasmă Mare întreaga gospodărie.
Nu lipsesc sarmalele şi carnea friptă cu cârnaţi. Dulciurile obişnuite sunt lipiile, preparate cu aluat de cozonac şi unse cu ou şi smântână. Lipiile altfel obţinute se servesc tradiţional la mesele de botez ale creştinilor, amintind de turtele făcute pentru Domnul Iisus Hristos de Maica Precistă în timpul Fugii în Egipt. Alături de ele se pot mânca prăjituri şi cozonac. (Tradiţii româneşti)