În înţelepciunea ei, Biserica a rânduit înaintea fiecărei mari sărbători să fie o perioadă specială, de pregătire a creştinului, prin post şi rugăciune. Astfel, în fiecare an la 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, răstimp care ne aduce aminte de patriarhii Vechiului Testament care au petrecut timp îndelungat în aşteptarea şi nădejdea venirii lui Mesia.
Pentru noi, cei de astăzi, a posti este tot mai greu. De ce? Pentru că, în primul rând, nu mai cunoaştem sensul adevărat al postirii. A posti nu înseamnă doar să nu mănânci carne, lapte, brânză, ouă sau băuturi alcoolice, ci mult mai mult. E nevoie de o înţelegere mai profundă a omului - trup şi suflet; trupul exprimă persoana, este templu al Duhului Sfânt, pe care suntem chemaţi să-l curăţim şi să-l transfigurăm împreună cu sufletul
A posti înseamnă a ne îngriji în aceeaşi măsură de trup şi de suflet. Postul cel adevărat, zice Biserica în cântările sale, este înstrăinarea de răutate, înfrânarea limbii, lepădarea mâniei, depărtarea de pofte, de clevetire, de minciună şi de jurământul mincinos.
Pentru înţelegerea sensului duhovnicesc al postului:
1. Ocolirea pricinilor de cădere
2. Paza simţurilor: mai puţin tv., radio, presă, mai puţină mâncare - chiar şi de post, mai multă grijă pentru ce vorbim sau ascultăm
3. Disciplinarea vieţii noastre prin participarea la slujbele Bisericii, programul de viaţă duhovnicească, milostenie
Nu putem să ajungem la bunătate dacă mai înainte nu am stârpit răutatea din noi, nu putem să-L iubim pe Dumnezeu dacă nu ne interesează cel de lângă noi.
Pe de altă parte, se uită un lucru esenţial: postul este prin excelenţă o stare a Bisericii, o împreună lucrare a tuturor şi a fiecăruia în parte pentru dobândirea Împărăţiei lui Dumnezeu.
Şi nu în ultimul rând - acum Postul Crăciunului - este vremea în care trebuie şi putem să ne înmulţim rugăciunile şi să ne curăţăm sufletul mărturisindu-ne păcatele, greşelile şi neputinţele prin Taina Spovedaniei. Astfel fiind pregătiţi sufleteşte şi trupeşte să putem primi înăuntrul fiinţei noastre, aşa precum odinioară ieslea din Betleem, pe Hristos cel viu, arvuna vieţii noastre.
Doar aşa înţeles postul îşi justifică sensul şi exprimă în acelaşi timp semnul libertăţii şi al biruinţei. Îndrăzniţi, acesta este îndemnul lui Hristos. (Pr. Sabin Vodă)