Covrigei cu lămâie
Ingrediente: 160 g făină, 50 g margarină, 100 g zahăr pudră, 50 g nuci măcinate, coajă şi zeamă de la o lămâie mare
Într-un castron, se freacă margarina moale cu zahărul, se adaugă coajă rasă şi zeama de lămâie, se amestecă bine, apoi se pune făina împreună cu nucile, amestecând cu lingura până se încorporează bine. După ce aluatul a stat la rece 30 minute, se ia din el câte o bucată de mărimea unui ou, şi, pe masa presărată cu puţină făină, se modelează suluri subţiri ca macaroanele, care se taie apoi, de lungime 20 cm. Li se răsucesc apoi, capetele, în formă de X, la 3 cm de vârf, se îndepărtează capetele unul de altul, şi se aduce bucla formată peste vârfurile capetelor, obţinându-se astfel, 3 despărţituri. Covrigeii se aşează în tava presărată cu făină (netezită cu palma) cu distanţa de 1 cm între ei. Se coc la foc mijlociu, 15-20 minute, şi, apoi, se trec fierbinţi prin zahăr vanilat. Covrigeii au gust acrişor şi cu cât stau mai mult, cu atât se frăgezesc. Se păstrează în cutie de carton, închisă.
Aluat pentru plăcintă
Ingrediente:
1 cană apă
1 cană ulei
1 cană zahăr, 2 căni făină
1 pachet bicarbonat sodiu, o linguriţă oţet
Mod de preparare:
Într-o oală mai mare se pune apa la fiert împreună cu zahărul. După ce a dat un clocot, se adaugă uleiul şi se trage oala de pe foc. Se adaugă făina în ploaie, amestecând continuu, după care se pune bicarbonatul stins cu oţet. Aluatul capătă o consistenţă prin apa fiartă. Se foloseşte pentru absolut orice fel de umplutură. Are calitatea de a rămâne fraged mult timp.