Ucraina, Slovacia, Ungaria şi România sunt ţările care se află la poalele Carpaţilor. Aici trăiesc mai multe naţiuni (ucraineni, ruşi, maghiari, români, slovaci, saşi) şi religii (reformată, catolică, ortodoxă, baptistă, evanghelică, greco-catolică) laolaltă.
Multe tradiţii se leagă de fertilitatea pământului. De Crăciun, pe podea şi sub faţa de masă se aşează seminţe de grâu, iar de ziua sfântului Luca, seminţe de porumb.
Un obicei greco-catolic interesant este şi umblatul cu steaua: în Ungaria în multe locuri copiii umblă cu steaua de Bobotează, la ortodocşi însă se umblă de Crăciun. Trei copii mai mici umblă din casă în casă îmbrăcaţi ca cei trei crai de la răsărit cu o stea şi duc în casa oamenilor mesajul îngerilor.
Sărbătoarea oficială este pe 25 şi 26 decembrie; fiecare populaţie îşi sărbătoreşte Crăciunul după propria religie, dar respectă şi Crăciunul celorlalte religii.
La ţară este un obicei străbun faptul că nu se lucrează de sărbătoarea fiecărei religii iar bucătăresele învaţă una de la cealaltă reţetele mâncărurilor fiecărei naţiuni şi religii. (www.moscraciun.ro)