Acesta este titlul unui capitol din cartea „Probleme actuale ale psihoterapiei ortodoxe” a doctorului rus Dmitri Avdeev. Cu adevărat, problemele pe care le înfăţişează sunt extrem de actuale. Întâlnim tot mai des semnalate, în presă şi la televizor, urmările stresului asupra sănătăţii psihice şi fizice, auzim peste tot de nevroze, depresii şi alte disfuncţionalităţi ale psihicului nostru. Medicii specialişti recomandă, extrem de etapizat şi ştiinţific, modalităţile de combatere a stresului. Numai că, în ciuda acestor ştiinţifice recomandări, oamenii sunt în continuare stresaţi, deprimaţi, tracasaţi, irascibili, nefericiţi.
Doctorul Dmitri Avdeev, fondatorul unui Centru de psihoterapie ortodoxă în Rusia, ne propune o altă abordare în tămăduirea acestor boli şi anume urmând învăţătura Sfinţilor Părinţi. De ce Sfinţii Părinţi? O să fac aici o paranteză. Am citit zilele trecute că, potrivit unui studiu realizat de cercetători japonezi de la Universitatea Nagoya, prezentat la Conferinţa anuală asupra obezităţii care a avut loc la New Orleans, Statele Unite, s-a ajuns, printre altele, la concluzia că, cel mai benefic pentru sănătate este ca omul să se ridice de la masă înainte de a se sătura. Ori acest lucru era ştiut de Sfinţii Părinţi din primele secole după Hristos, în urma experienţelor duhovniceşti pe care le aveau. Încet-încet, ştiinţa ajunge, cu multă strădanie, la nişte concluzii pe care, pe cale duhovnicească, creştinii le cunosc de veacuri.
Să pornim în primul rând de la cauzele care generează aceste probleme. Doctorul Dmitri Avdeev spune că oamenii învinovăţesc în general vremurile contemporane, care „cer omului o extremă mobilitate si rapiditate de reacţie: trebuie să ajungi peste tot, să iei o hotărâre sau alta, să nu faci o alegere greşită. Uneori, într-o singură zi trebuie să intri în contact cu zeci de oameni. Şi, neputând ţine pasul cu veacul marilor viteze, mulţi îşi epuizează repede nu numai puterile trupeşti, ci şi puterile sufleteşti. [...] Dar în toate epocile istorice omeneşti au fost războaie, diverse calamităţi naturale – inundaţii, secete, uragane. Şi este greu de făcut o comparaţie şi de stabilit în ce măsură vremea de acum este mai tulbure şi mai neliniştită decât, de pildă, epoca lui Ivan cel Groaznic. Şi atunci, de ce problema nevrozelor a devenit atât de acută doar în ultima vreme?”
Dacă nu vremurile sunt cele care produc creşterea stresului, atunci ce anume? Doctorul Dmitri Avdeev ne spune că toate aceste tulburări sunt rodul firesc al necredinţei crescânde, a pierderii sensului adevărat al vieţii. Înainte, oamenii aveau o cârmă în credinţă, în rânduieli, erau sprijiniţi de tradiţie, de comunitate. Acum, în condiţiile unei tot mai mari însingurări, oamenii nu mai au unde să se refugieze atunci când apar problemele. Nu mai există pentru ei niciun liman şi atunci boala îi acaparează cu mare uşurinţă.
„Păcatul loveşte şi sufletul şi trupul”
De fapt, ne spune doctorul Dmitri Avdeev, „păcatul este cel care atrage după sine tulburări nevrotice. Săvârşindu-se în adâncul duhului omenesc, el stârneşte patimile, dezorganizează voinţa, scoate de sub controlul conştiinţei emoţiile şi imaginaţia. Nevroza profundă este un indiciu al lipsei de sănătate morală, al descompunerii duhovnicesc-sufleteşti.” După Sfinţii Părinţi, prin ce păcătuieşte omul, de aceea şi pătimeşte. Cuvintele Sf. Efrem Sirul sunt foarte elocvente: „Mâniosul omoară şi dă pierzării sufletul său, fiindcă îşi petrece întreaga viaţă în tulburări şi este departe de linişte. El e străin de pace, depărtat de sănătate, fiindcă neîncetat şi trupul i se topeşte, şi sufletul i se mâhneşte, şi carnea i se ofileşte, şi faţa îi păleşte, şi mintea îl lasă, şi înţelegerea i se slăbănogeşte, şi gândurile curg în el râu...”.
Păcatul loveşte şi sufletul şi trupul. Este evident că din această cauză se scurtează durata vieţii oamenilor, sănătatea lor slăbeşte. Adeseori sufletul îi dă de înţeles omului din ce pricini (sau păcate) a apărut o boală sau alta. Mulţi ştiu asta prin proprie experienţă.
Şi atunci singura noastră şansă e să începem să ne analizăm viaţa, să vedem unde am greşit şi dacă nu cumva este o legătură între păcatele noastre şi problemele cu care ne confruntăm. Să începem să vedem lucrurile în ansamblu, să cercetăm cauzele, nu să căutăm doar la farmacie medicamente anti-stress, anti-oboseală, anti-durere. Ne ajută în descoperirea acestor cauze şi doctorul Dmitri Avdeev, în cartea căruia veţi găsi multe răspunsuri la problemele voastre.