Discuţiile cu asociaţiile de proprietari şi cu unii reprezentanţi ai societăţilor furnizoare de utilităţi, pe tema repartitoarelor de costuri la încălzire, reprezintă o problemă importantă a acestei săptămâni.
Cu privire la modul de funcţionare a relaţiilor dintre asociaţiile de proprietari şi firmele prestatoare de servicii, care montează repartitoare, am rămas surprins să constat că aproximativ 20% dintre asociaţiile reprezentate la ultima şedinţă organizată la Primărie au un contract cu firmele de repartitoare, deşi, în conformitate cu ordinul ANRSC 233 din 2004, este obligatoriu ca asociaţia de proprietari să se implice în această problemă a montării repartitoarelor de costuri pentru încălzire.
Mai mult decât atât, asociaţiile de proprietari aveau obligaţia să discute această problemă în cadrul adunării generale a proprietarilor, să culeagă mai multe oferte de la societăţile prestatoare de astfel de servicii şi, în final, să decidă asupra unei oferte. Se pare că nu s-a întâmplat acest lucru, iar firmele de repartitoare au tratat doar cu şefii de scară.
Ne aflăm în faţa unei situaţii delicate. Sistemul nu este atât de rău precum au declarat unele oficialităţi sucevene, ci a fost aplicat greşit.
Chiar dacă Primăria nu este implicată direct în aceste contracte semnate de proprietari şi firmele de repartitoare, am decis să ne implicăm toţi cei plătiţi din banii publici, primar, preşedinţi şi administratori de asociaţii, în rezolvarea acestor probleme ale cetăţenilor.
În acest sens, se va întocmi un Regulament privind exploatarea sistemului de repartizare a costurilor pentru încălzirea în sistem centralizat în imobile de tip condominiu, pe care îl vom supune aprobării Consiliului Local.
Prin acest regulament vor deveni obligatorii încheierea de contracte între asociaţiile de proprietari şi firmele prestatoare şi citirea repartitoarelor de către firmele prestatoare.
Cel mai corect este ca citirea repartitoarelor să se facă de reprezentanţi ai acestor firme, mai ales că aceste societăţi percep comisioane pentru citirea lunară a repartitoarelor. Astfel, ar dispărea şi erorile de citire ce apar fie din neştiinţă, fie în mod intenţionat.
Asociaţiile de proprietari vor avea obligaţia ca, lunar, în colaborare cu firmele de repartitoare, să afişeze, la fiecare scară, data şi ora la care se va face citirea.
Cel mai important aspect, solicitat şi de preşedinţii asociaţiilor de proprietari, este inventarierea corpurilor de încălzire din apartamente şi a suprafeţelor aferente, atât în locuinţele prevăzute cu sisteme de repartizare a costurilor, cât şi în cele fără repartitoare, astfel încât să se poată face o repartizare corectă a costurilor.
Primăria va urmări, prin Serviciul asociaţii de proprietari, aplicarea acestui regulament, în aşa fel încât cetăţenii din municipiul Suceava să plătească valori cât mai apropiate de ceea ce consumă. Acolo unde vor fi cazuri de rea voinţă din partea cetăţenilor care refuză să deschidă uşa echipei de control, facturarea se va face în sistem pauşal, indiferent dacă în locuinţa respectivă există sau nu repartitoare, astfel încât să-i constrângem să respecte prevederile acestui regulament.