Problema repartitoarelor se află în vederea Primăriei Suceava de mai multă vreme. Încă din luna noiembrie a anului trecut, am avut întâlniri repetate cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari din Suceava, în urma cărora am decis, de comun acord, să formăm o comisie de analiză a repartizării costurilor la încălzire în blocurile din municipiu.
Din această comisie fac parte reprezentanţi ai Primăriei, ai asociaţiilor de proprietari, ai Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, ai Institutului de Metrologie şi ai societăţilor furnizoare de utilităţi, ACET şi Termica.
Un rol important în aceste analize l-ar avea ANRSC-ul, autoritatea care poate autoriza firmele de repartitoare, autoritatea care a aprobat normele de lucru privind repartizarea cheltuielilor la nivelul scărilor de bloc.
Din păcate, deşi Primăria Suceava a făcut o solicitare în acest sens, comisia de la ANRSC, care a fost prezentă, săptămâna trecută, în municipiul Suceava, s-a limitat la a efectua un control la societatea Termica.
Aşa cum se ştie, societatea Termica a fost amendată de echipa de control a ANRSC-ului, pe motiv că nu are întocmit un bilanţ energetic. Evident, Termica Suceava a contestat decizia de amendare pentru că are un bilanţ energetic, are o balanţă energetică întocmită la fiecare sfârşit de lună, dar care nu este avizată de instituţiile abilitate de ANRSC. În procesul verbal de constatare al ANRSC-ului, prima măsură stabilită este ca Termica să se adreseze unei societăţi abilitate să avizeze bilanţul energetic. Legea care obligă societatea de termoficare să-şi vizeze anual bilanţul energetic a intrat în vigoare în martie 2007, deci primul an se încheie la sfârşitul lunii martie 2008.
Potrivit directorului Termica Suceava, Constantin Plăcintă, nici o societate de termoficare din ţară nu are avizat bilanţul energetic.
Primăria Suceava va solicita, în continuare, sprijinul ANRSC, prin reprezentanţa de la Botoşani, pentru a putea face nişte verificări acolo unde sunt solicitări din partea cetăţenilor. Există unele anomalii în ceea ce priveşte facturile la încălzire şi la nivel naţional, deci Suceava nu face excepţie.
Comisia constituită de Consiliul Local Suceava va efectua verificări astfel încât să ne putem asigura că cetăţenii din municipiu nu sunt încărcaţi, în mod artificial, la plata facturii de încălzire.