Aşa cum am mai spus şi altădată, la Termica trebuie luate nişte măsuri urgente. Indiferent de cine va conduce Primăria, următorul sezon rece trebuie să ne găsească cu o altă strategie pentru sezonul rece 2008 – 2009, având în vedere faptul că începând cu 1 ianuarie 2009 nu o să mai fie nici un fel de subvenţii ori ajutoare de stat. Drept urmare, întreaga responsabilitate va reveni Consiliului Local, de aceea noi trebuie să luăm nişte decizii.
Aşa cum se prezintă situaţia astăzi, la CET, societatea sursă, costurile nu au cum să se închidă deloc, având în vedere că centrala nu funcţionează decât o perioadă de 5-6 luni pe an, în rest acolo se mai execută doar lucrări de reparaţii. Trebuie să se ajungă ca centrala să funcţioneze pe toată durata anului, iar pentru asta, un investitor care va veni să cumpere activele Termica ori să intre în parteneriat cu noi va trebui să fie interesat să dezvolte producţia de energie electrică şi livrarea ei în sistem, aşa cum a fost altădată, având ca obiect de activitate secundar livrarea energiei termice municipiului Suceava.
Este un proces delicat, nu e deloc simplu, dar noi, ca autorităţi locale, trebuie să facem o privatizare parţială, în interesul cetăţenilor, dar şi al salariaţilor de la Termica.
Suntem interesaţi ca acolo să funcţioneze în continuare o societate puternică, care să producă energie electrică şi termică, să facă profit şi, de ce nu, să încasăm şi noi bani la Consiliul Local, din taxe directe şi indirecte, dar şi să aibă un loc de muncă cât mai mulţi oameni. În măsura în care acea societate va merge pe dezvoltarea sistemului de furnizare a energie electrice şi centrala va funcţiona tot anul, va mai creşte şi numărul locurilor de muncă.
În şedinţa de Consiliu Local din data de 28 februarie vom supune aprobării strategia de privatizare propusă de firma de consultanţă Schnecker van Wyk & Pearson, iar aici, un cuvânt greu îl vor avea consilierii locali.
Eu cred că altă soluţie nu este astăzi, decât atragerea unui investitor la Termica, având în vedere faptul că acolo sunt necesare investiţii foarte mari, de ordinul a 50 de milioane de euro, numai pentru a fi montată o nouă turbină, care să funcţioneze în cogenerare întreaga perioadă a anului, la care se adaugă alte investiţii pe linie de mediu, pentru că, prin 2013 va fi întocmit un raport de conformare pe linie de mediu, iar în măsura în care acesta nu este respectat, societatea se va închide.
Este o situaţie delicată, dar dacă vom da dovadă de maturitate şi de inteligenţă, putem găsi o societate care să fie partenera Consiliului Local, la Termica.
Din fericire pentru noi, societatea de termoficare este relativ tânără, cea mai nouă din categoria ei de termocentrale, iar aici s-au făcut câteva procese de restructurare a personalului, încât, de la 3000 de angajaţi, astăzi mai sunt doar 700.
Sunt condiţii atractive pentru investitorii străini şi sunt convins că vom găsi o soluţie în aşa fel încât CET să funcţioneze şi să producă energie electrică şi termică întreaga perioadă a anului, iar salariaţii de acolo să aibă un loc stabil de muncă şi, de ce nu, bine plătit.