Primăria Suceava a depus, în acest an, trei proiecte de finanţare prin Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a acestor proiecte este de 110 milioane de euro, ceea ce reprezintă 32% din valoare proiectelor depuse de judeţul Suceava.
Avem un proiect depus pe axa 1.1, Planuri integrate de dezvoltare urbană, în valoare de 50 de milioane de euro, prin care ne dorim să facem o reabilitare urbană şi socială într-o zonă cu probleme din municipiul Suceava, zona Cernăuţi – Burdujeni – Iţcani.
În acest sens, trebuie să elaborăm o strategie locală durabilă a municipiului Suceava. Noi avem aprobată o strategie pentru o perioadă de 4 ani, dar deja lucrăm la o altă strategie ce urmează să fie aprobată în Consiliul Local.
Al doilea proiect a fost depus pe axa 2, Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, care se referă la drumul ocolitor DN2 – DJ 208A – DN29. Acest proiect are o valoare de 35 de milioane de euro, drumul ocolitor urmând să devieze traficul greu din municipiul Suceava, spre Botoşani şi Dorohoi.
Al treilea proiect, în valoare de 25 de milioane de euro, depus pe axa 5.1, Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, înfiinţarea şi modernizarea infrastructurii aferente, are ca obiectiv reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia.
În cazul proiectului privind ruta ocolitoare şi al celui de reabilitare a Cetăţii de Scaun, Primăria Suceava a demarat procedurile de elaborare a studiilor de fezabilitate, care vor fi finalizate în această lună.
În acelaşi timp, Ministerul Lucrărilor Publice a alocat suma de 3,28 de milioane de lei, pentru pregătirea demarării proiectului de reabilitare a Cetăţii de Scaun, pentru asigurarea asistenţei tehnice.
Ne dorim ca aceste proiecte să demareze cât mai repede, ordinea fiind stabilită în funcţie de prioritate. Suntem conştienţi că ne află într-o cursă contra cronometru, sursele de finanţare fiind limitate.
Ca şi prioritate pentru municipalitate, văd demararea proiectului de reabilitare a Cetăţii de Scaun, ruta ocolitoare II şi, ca o a treia prioritate, dezvoltarea urbană a zonei Cernăuţi – Iţcani – Burdujeni.
Până în prezent, municipalitatea a reuşit să atragă sume nerambursabile importante, prin proiectul ISPA, în valoare de 52,3 milioane de euro, din care 47 de milioane de euro fonduri europene şi guvernamentale sau prin proiectul realizării rutei ocolitoare I, în valoare de 67 de milioane de euro, bani de la Ministerul Transporturilor. Mai sunt şi alte proiecte care se conturează, cum este construirea noului Spital Judeţean de Urgenţă, în valoare de 91 milioane de euro.