După zeci de drumuri pe care le-am făcut la Bucureşti, le pot spune sucevenilor că cele patru contracte din cadrul programului ISPA au fost semnate. Este vorba despre finanţarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare şi a staţiei de epurare din municipiul Suceava.
Dacă valoarea iniţială a proiectului, stabilită prin indicatorii tehnico-economici, era de 44,5 milioane de euro, în final s-a ajuns la valoarea de 52, 7 milioane de euro, deci cu 8 milioane mai mult. Această diferenţă va fi asigurată din bugetul de stat. Structura proiectului înseamnă 33.442.500 euro, finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12.555.050, 65 euro asiguraţi de Guvernul României, de la bugetul de stat, şi 6.688.500 euro din fonduri publice locale, împrumut de la KfW Germania.
Pe componenta de apă, licitaţia a fost câştigată de societăţile TMUCB şi ERG TERMROM România, cu o ofertă de 14,9 milioane de euro, cu 2,5 milioane de euro mai mult faţă de indicatorii tehnico-economici aprobaţi. Contractul pentru reţeaua de canalizare a fost semnat cu societatea LUDWIG PFEIFFER Germania, care a făcut o ofertă de 20,9 milioane de euro, cu 3 milioane de euro peste valoarea aprobată iniţial. Reabilitarea şi modernizarea staţiei de epurare va fi efectuată de societatea DYTRAS Spania, pentru suma de 13,7 milioane de euro, cu 2,5 milioane de euro mai mult faţă de indicatorii aprobaţi iniţial.
Faptul că valoarea estimată la început a fost depăşită de oferte are şi o parte bună. Supraevaluarea va face ca firmele de construcţie să nu se mai plângă de faptul că nu au bani pentru finalizarea lucrărilor. Asistenţa tehnică a proiectului va fi asigurată de firma EPTISA MVV Germania, pentru suma de 3,1 milioane de euro.
Realizarea acestui proiect va începe în 2008 şi se va finaliza în 2010. Lansarea oficială se va face în acest an, la acest eveniment urmând să fie prezenţi şi ambasadorii Germaniei şi Spaniei, două dintre ţările care ne-au ajutat în faţa forurilor europene, în vederea realizării proiectului.
Acest proiect îşi propune, în primul rând, reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare existente, dar şi extinderea lor în Burdujeni Sat şi în Iţcani, parţial. În acest proiect nu au putut fi cuprinse toate străzile, dar Primăria Suceava se va orienta spre alte surse de finanţare, din fonduri europene, astfel încât să fie rezolvate toate problemele legate de reţelele de apă şi canalizare în municipiul. De anul viitor se va lucra pe 91 de străzi, atât din zona centrală, cât şi din cartierele Burdujeni Sat, Iţcani, George Enescu sau Obcini.
Sperăm ca, în doi ani, Suceava să aibă reţele moderne de apă şi canalizare. Va fi şi o situaţie de disconfort, important este însă să ne sincronizăm şi cu lucrările de termoficare şi cele la reţeaua de iluminat public.