Șa. Ca să vezi ce potriveală / El în şa şi ea înşeală! (Unui jocheu, de Valeriu Stancu)
Codreanu(Mihai). „Vara lui 1900, sonetistul ieşean a petrecut-o la Paris. Locuia într-o cameră minusculă, într-o clădire unde altădată fuseseră grajduri, la capătul liniei de tramvai. Se trezea dimineaţa, bea două pahare de apă, îşi îmbrăca singurul costum pe care-l avea, se pieptăna în ciobul de oglindă prins cu sfoară de uşă şi ieşea prin oraş. Se plimba toată dimineaţa şi fuma. La prânz, mânca singur la o tavernă de lângă Moulin Rouge, apoi se aşeza într-un parc şi citea. (…) Primul lucru pe care l-a făcut când a ajuns a doua oară la Paris a fost să se oprească la bordel. Jumătate de bani i-a lăsat aici pentru o negresă rubicondă căreia, într-un exces de entuziasm, i-a citit prima parte a traducerii sale din Cyrano de Bergerac. Şi chiar dacă româna nu părea s-o impresioneze prea mult, el a fost încântat: era prima dată când citea cuiva, cu voce tare versiunea sa.” (Dan Coman)
Cât de frumoasă erai.”Cât de frumoasă erai! / Căzusem de-o clipă din rai / Și încă trăiam ca-ntr-un basm / Primul nostru orgasm / Pe care n-a reușit, cu ciomagul, / Să ni-l întrerupă Domnul, prea dragul / Și prea milosul… / De-abia acum, pe pământ, îi simțeam și mirosul / Și lenea de-amiază / Plină de raze / Printre brusturi și muște / Ce-au început să ne guste / Pe îndelete extazul / Cu bucuria și cu necazul, / De parcă și mai frumoasă erai / După-ntâmplarea din rai…” (Emil Brumaru)
Consiliere.M-am dus la psihiatru şi i-am povestit: - Doctore, în fiecare dimineaţă când mă uit în oglindă, mă apucă brusc o senzaţie cumplită de vomă. Ce crezi că am? Mi-a răspuns: - Nu ştiu, dar cu vederea stai impecabil!
Prostituatele. ”Ca model, îl au pe Nică, / Boţul de lut humuleştean, / Că şi el, la o adică, / A vrut pe pupăză un ban...” (Dumitru Monacu)
Poetul."În tot timpul vieţii sale, poetul (omul sensibil - n.a.) se reazimă de vreun copac, sau mare, sau taluz, sau nor de o culoare oarecare. O clipă, dacă îi permit împrejurările. El nu-i sudat de rătăcirile, de ambiţiile, de pustietatea sufletului altora, altuia. Dragostea lui, şi înţelegerea şi fericirea îşi au rădăcinile în locuri în care el n-a fost, unde nu se va duce niciodată. Când se ridică tonul în faţa lui, când este umilit, când este împins către considerente făcute să reţină, să acuze (...) el răspunde că e din ţara "de alături", din cerul în care tocmai a fost înghiţit. Poetul însufleţeşte apoi aleargă la deznodământ. Seara, deşi păstrează pe obraji multe gropiţe de ucenic şi urmele palmelor altora, el devine doar un trecător politicos, ce grăbeşte despărţirile pentru a fi de faţă când se scoate pâinea din cuptor." (Rene Char)
Ochii tăi. ”Ochii tăi, iubito, ce noroc, / la un miez de noapte să-i invoc, / mi se par adesea / ca-ntr-un vechi oraș ciudat, / care nici n-a existat, / într-o noapte i-am visat... / Ochii tăi, iubito, cum mă dor, / când departe sunt de cerul lor, / la fereastră ninge floare de cireș amar / și în nopți fără hotar, / amintiri de felinar... / Ochii tăi iubiți, ce nenoroc / dacă nu i-aș fi văzut deloc, / s-ar fi dus și vara risipind privighetori / și s-ar fi făcut ninsori, / roua ochilor de flori, / și de vânt mi-e teama uneori / să nu sufle în lumina lor... / Ochii tăi, iubito, mi-au lăsat / cerul peste suflet descuiat, / dar sărut zăpada / maicii tale ce ți-a dat / ochi așa cum n-am visat / că pot fi cu-adevărat...” (Dan Verona)
Simulări.În dormitor, Bulă și Bubulina aud cum vecinii lor fac dragoste. Bulă către soție: – Hai să sărim și noi un pic în pat, ca vecinii noștri să creadă că și noi facem dragoste. Au sărit, după care s-au culcat. A doua zi, la micul dejun, Bubulina îi pune în față soțului o farfurie goală. – Mănâncă, dragule! – Ce? – Lovește cu lingura în farfurie, lasă, să creadă vecinii că și tu mănânci!
Harem.De la izgonirea din Rai încoace, haremul a fost singura născocire în folosul bărbatului căsătorit.
Prostie.”Se știe destul, dar se uită prea mult (desigur din motive grele de disciplină socială), că seriozitatea este deghizarea obișnuită a prostiei. Greșit se zice curent: ”râzi ca un prost”. După dreptate, ar trebui spus: ești grav ca un prost. Prostia, mai ales în funcțiune socială și autoritativă, e eminent solemnă și are prin urmare o groază vitală de glumă și de comic. Prostia esențială și compactă se apără... înjosind absolut gluma și comicul în fața seriozității autoritare și imbecile. (...) Cui nu se pricepe să râdă de sine la timp și cât trebuie, ușor i se întâmplă să fie de râsul altora: altădată i se întâmplă și mai rău.” (Paul Zarifopol)
Dublu.M-am întâlnit azi, întâmplător, în oraș, cu „fosta”. Și o întreb: – Ei, cum e noul tău tip? – E de două ori cât/ca tine, în orice privință! mârâi ea, ironic. Ea: - Dar noua ta femeie? Eu: – Din fericire, ea e doar jumătate cât tine…
Foc! Vladimir Putin, la restaurant, este întrebat de un chelner: - Mai doriţi ceva? Preşedintele Rusiei răspunde: - Da, vă rog să-mi flambaţi nota de plată!
Inventar. Au fost 1.760.000 zile de istorie scrisă, au fost 2.023 ani creştini, au fost 4.933 ani chinezi, au fost 126 împăraţi japonezi, au fost 46 preşedinţi americani, au fost 39 monarhi britanici, au fost 5 preşedinţi români în ultimul sfert de veac, au fost 266 papi catolici, au fost 8.665 zile de când unul dintre aceşti papi a numit România (sărutându-i pământul cu „profundă emoţie”) grădina Maicii Domnului. Şi totuşi... e încă atât de puţină iubire, înţelegere şi fericire în această grădină... P.S. Aceste rânduri sunt o parafrază la poezia – cu acelaşi titlu - poetului canadian John Robert Colombo (1968)
Swingeri.Se pare că primii swingeri moderni americani au fost piloții din vremea celui de-al Doilea Război Mondial și soțiile lor. Acești piloți din categoria ”top gun” au dezvoltat legături puternice între ei, poate pentru că sufereau de cea mai înaltă rată a mortalității dintre toate unitățile armatei. Terry Gould, autorul cărții ”The Lifestyle” (o istorie culturală a mișcării de swinging din Statele Unite), scrie că ”petrecerile swing” și-au avut originea în aceste baze militare din anii 1940, unde piloții de elită și soțiile lor se combinau între ei în plan sexual înainte ca bărbații să decoleze către tirul antiaerian japonez. ”Aceste persoane se dăruiau una alteia ca într-un fel de ritual al legăturii tribale, cu o înțelegere tacită că cele două treimi ale piloților care supraviețuiau urmau să aibă grijă de văduve.” Practica a continuat după război, iar până la sfârșitul anilor 1940, majoritatea bazelor militare aveau cluburi de swinging înfloritoare. Până la sfârșitul Războiului din Coreea, în 1953, cluburile ”se răspândiseră din bazele aeriene până în suburbiile înconjurătoare, chiar și în rândurile funcționarilor civili heterosexuali.” (Christopher Ryan)
Paris.În filme, Parisul e folosit drept fundal numai pentru trei lucruri (teme): dragoste, prezentări de modă și... revoluții” (un cinefil).
Declarație (din filmul ”Un loc sub soare”, 1951): ”Te-am iubit din prima clipă în care te-am văzut. Poate că te-am iubit chiar înainte de a te fi văzut.”...Fără comentarii, cred...
Supărare.După terminarea orelor, profesoara îl oprește pe Bulă: – Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică’tu. Dar să nu îl citești! Profesoara, ca să se asigure că Bulă nu citește biletul, îi dă cinci lei și un pachet de biscuiți. Bulă bucuros acceptă oferta profesoarei și pleacă. Pe drum, foarte curios nu s-a putut abține și citește biletul: „Ne vedem la ora trei sub pomul nostru”. Bulă se duce înainte cu 5 minute și urcă în pom. După ce profa și tatăl ajung și ei, se apucă să facă dragoste. În timpul actului, tatăl o întreabă pe profă: – Dacă te las gravidă, copilul cine îl va crește? – Lasă acum asta... Cel de Sus! răspunde femeia, în culmea plăcerii. Bulă de sus, nervos, țipă: – Cu ce naiba să-l cresc? Cu cinci lei și-un pachet de biscuiți?
Vremuri. ”Pe vremea când aveam hormoni / Şi mintea, sigur, mai îngustă, / Mă mai ţineam de câte-o fustă, / Acum mă ţin de pantaloni.” (Eugen Albu)