Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 77 (8606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Delicatese (nu doar culinare) (45)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comerț. Înainte de supermarketuri și hipermarketuri au fost negustorii ambulanți. Calitatea mărfii era bună și produsele proaspete. În plus, era vândută de persoane cunoscute, care nu aveau nici un îndemn să înșele, pentru că își pierdeau clienții și nu mai câștigau alții noi. Totul se întâmpla într-o vreme în care articolele de consum se găseau din belșug tot timpul. Veniturile erau următoarele: copistul, curierul, impiegatul (cei mai mici funcționari) aveau 60 de lei pe lună, chiar 120 la 1890, șeful de birou peste 260-270, căpitanul 360-400, medicul de circumscripție - 480, salahorul - 2 lei pe zi, un muncitor calificat 3-4 lei. Prețurile? Pâinea albă - 47 de bani la 1878, pâinea neagră - 20 de bani, jimblă (franzelă) - 30 de bani (la 1906), un ou - 15 bani, iar la 1906 la același preț două ouă, o găină - 2 lei, iar la 1906 1,25-1,50 de lei, un pui - 1 leu, iar la 1906 60-70 de bani, un curcan 4 lei la 1878 și 7-8 lei la 1906, 1 litru de lapte de vacă - 62 de bani la 1878 și 40 de bani la 1906, cașcaval - 1,67 de lei la 1878 și 1,80 de lei la 1906, vin - 3,5-6 lei. Era mai scump vinul de Dobrogea față de cel din Moldova deoarece era în cantități mai mici. La principalele alimente, între Independență și 1906, prețurile scad, iar salariile cresc. În plus prețurile nu erau fixe, deseori se ajungea la mica tocmeală.

Salvare. „Cât timp va exista, undeva pe lume, un singur exemplar din poeziile lui Eminescu, identitatea neamului nostru este salvată.” (Mircea Eliade, Eminescu, 1949)

Vin.Cel mai recent studiu al Universității din Alberta din Canada arată că un pahar de vin roșu este la fel de benefic ca o oră de mișcare în sală. Cert este că resveratrolul conținut în vinul roșu crește eficiența, îmbunătățește activitatea inimii și întărește mușchii, adică acționează asupra organismului în același mod ca și exercițiul. Potrivit lui Jason Dyke, șeful studiului, acest lucru va permite oamenilor care nu pot merge la sală să se mențină în formă bună. Resveratrolul, prin creșterea numărului de bătăi ale inimii, întărește inima și face mușchii mai puternici și mai durabili, reglează nivelul zahărului din sânge și are efect antiîmbătrânire. P.S. Deci, vreo șase pahare de vin înlocuiesc o zi petrecută la sală!?

Tocană.Mâncarea preferată a regelui Charles a fost dezvăluită recent de către un fost bucătar al Casei Regale. Cum ți se pare? Ai mânca-o? Tocana irlandeză era adesea servită la prânzurile de la Sandringham. Tocăniță irlandeză (4 porții): 1 pulpă de miel (dezosată), tăiată în bucăți, 1/4 cană ulei, 4 morcovi mari, curățați și tăiați cubulețe, 2 cepe mari, curățate de coajă, tăiate în jumătate și foliate, 3 păstârnaci mari, curățați și tăiați în bucăți, 2 crenguțe de cimbru proaspăt, aproximativ 10 cartofi mici, tăiați în jumătate, 2 litri bulion, sare și piper, după gust, 1/4 cană pătrunjel proaspăt, tocat. Pasul 1: Adăugați uleiul într-o oală mare și încălziți-l bine. Adăugați cu grijă mielul și amestecați până se rumenește (scurgeți grăsimea). Pasul 2: Adăugați legumele și amestecați (nu adăugați cartofii până la jumătatea gătitului). Pasul 3: Se adaugă cimbrul și bulionul, se acoperă cu un capac și se fierbe 1 oră sau până când carnea este fragedă. Se condimentează cu sare și piper și se servește. Pasul 4: Se ornează cu pătrunjel tocat.

Trucuri. Aluat de pizza cu două ingrediente. Este nevoie de puțin iaurt gras, cum este cel grecesc, drojdie la plic și făină. Acestea sunt ingredientele suficiente pentru aluat, deci și pentru blat. Puteți pune un pic de mozzarella și sos de roșii deasupra, apoi la cuptor și ați obținut o pizza ieftină și bună. Congelați deserturile. Mulți dintre noi au tendința ca atunci când prepară o prăjitură să obțină o cantitate mai mare decât cea dorită. Astfel, puteți să congelați prăjiturile de casă și să mâncați doar porțiile dorite. Astfel, vor rămâne proaspete pentru mai mult timp și veți ajunge să nu le mai aruncați. Sandwich-uri congelate. Atunci când rămâneți în frigider cu o cantitate mică de brânză, cașcaval etc. și nu aveți de gând să o consumați, faceți un sandwich și lăsați-l la congelator până când veți dori să îl mâncați. Sfatul poate fi aplicat și în cazul celorlalte ingrediente. Congelatorul vă ajută să nu irosiți mâncarea gătită. Considerați că ați gătit o cantitate prea mare? Decât să mâncați și să aruncați atunci când se alterează, congelați jumătate din porția gătită. Cuptorul ajută la coacerea rapidă a fructelor. Fructele precum bananele sau avocado ajung să se strice, în bucătărie, pentru că unele dintre ele sunt necoapte când le cumpărați. După ce așteptați câteva zile, să devină comestibile, descoperiți că acestea, de fapt, sunt alterate. Astfel, dacă le puneți la cuptor, la foc mic, urmăriți cum este amplificat procesul de coacere și nu veți mai ajunge să le cumpărați și să le aruncați.

Scordolea.Pentru scordolea de raci se fierb racii în apă cu sare. Se curăță nucile de coajă și se pisează. Se adaugă o bucată de miez de pâine, muiat în apa în care au fiert racii și bine stors, după gust, puţin usturoi pisat. Se freacă bine într-un castron, punând câte puțin ulei, până se face o cremă ca de maioneză! Se adaugă sare și puţin oțet sau zeamă de lămâie. Se așază pe farfurie și se pun împrejur raci fierți sau numai gâturile și labele curățite. Scordolea de raci se servește caldă. Poftă bună... o bere sau un vin bun, merge de minune! (Olga Grigorov)

Clienți.Clienţii de la ”Singapore” chiar erau boemi şi nu făceau parte din „tagma” celor „alteraţi de muncă şi de răspunderi socio-profesionale”, aşa cum puteai întâlni la celebra Capşa. Totuşi, după restaurarea crâşmei şi dobândirea numelui de „Peşteră” îi călcau pragul şi actori mai tineri: Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi sau Gheorghe Dinică, şi în general vedetele Teatrului Naţional. „Aurora Cornu (devenită soţia lui Marin Preda), actriţa Ioana Bulcă, Ţuca Breslaşu, singura posesoare de Wartburg (maşina cucoanelor bine) erau câteva dintre frumuseţile epocii care frecventau barurile mai noi.” Tudor George era un rugbist talentat, de altfel. În anii 50, Ioan Chirilă privea din tribună cum Tudor George, Ahoe, le povestea elevilor lui, strânși în jurul său într-un ciorchine de siluete transpirate, după un antrenament, Mitul lui Anteu. Așa a început seara de poezie a tinerilor rugbiști. Antrenorul-poet citea „elevilor” din poemul său în versuri ”Bob auriu”. ”Lin își lasă înserarea / Valul peste sat: / Ca o pleoapă-nchisă zarea / S-a înnegurat…” A jucat în echipa națională de câteva ori. Atât pe terenul de joc, cât și la cârciumă sau pe stradă, în momentul în care își încheia o tiradă - începea chiar așa: “Un salut din vechea Troie - Ahoe!”. Un om plăcut de șuetă, care își argumenta cu patos părerile, atât pe cele literare, cât și părerile despre o partidă de rugby sau o problemă socială. S-a simțit bine, din câte am înțeles, să trăiască precum un vagabond. Pentru el, o zi cu mese regulate, - mic dejun, prânz și cină -, cred că au constituit, timp de mulți ani, o mare excepție. Culcatul seara, devreme, nu intra în viața lui”, așa și-l amintea în paginile cărții sale memorialistice medicul Miron Costin, bunul prieten al lui Ahoe.” (comentator.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicatese (nu doar culinare) (45).
 Vizualizări articol: 978 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Delicatese (nu doar culinare) (45)5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei