Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 68 (8597)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Dacă dragoste nu e (43). Generozitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sexualitate.Cartea lui Ioan Bolohan ”Primul război mondial și realitățile demografice din Transilvania. Familie, mentalitate și raporturi de gen” ne dezvăluie un adevăr inedit: declinul demografic al provinciei ce va reveni în 1918 României nu se datorează doar pierderilor de vieți omenești din rândul românilor incorporați în armata imperială (din cei 926.000 de bărbați mobilizați, 535.000 erau români), foametei și bolilor (căci 12% din armata austro-ungară suferea de boli venerice, care s-au dovedit mai letale decât dizenteria, tifosul și tuberculoza luate împreună) și chiar și prăbușirii natalității în acei ani. Autorul citează o creație populară, ”Jocul vieții”, care deplânge insatisfacția erotică datorită absenței alterității sexuale: ”Cântă cucul la hotar / Și fetițe cu amar / Cu amar, cu mare dor / Nu-s feciori în vârsta lor / frumușele fete - or fi / N-are cine le iubi / Că-s feciori la bătălie / Nu mai este veselie.” O scrisoare scrisă în numele unei iubite ori soției unui soldat aflat departe este și mai grăitoare pentru libidoul sau erosul care se inflamează din pricina distanței: ”Domnica zice că să-i scrii o carte când să vie la tine, că tare îi e dor de tine, te-ar țuca dar ești departe, da o tomni Dumnezeu de îți fi și aproape și Domnica ar vre să te țâpi pă o noapte acasă, să te culci cu ea în pat.”. P.S. Minunat de... trist.  

Metode.Un rus, un francez și un român vorbeau despre cum află ei dacă i-a înșelat soția. Rusul: – Eu vin acasă, trântesc ușa, sparg dulapul și urlu la ea: «Spune repede cu cine m-ai înșelat, că te sparg!». Și e clar că îmi zice cu cine, de frică să nu o bat. Francezul: – Nu e elegant așa. Trebuie să fii șiret. Eu mă duc la ea și îi zic: «Auzi, cherie, am auzit că m-ai înșelat cu…», și zic un nume repede, la nimereală, și atunci ea îmi zice cu cine. Dacă nimeresc un nume, e bine, dacă nu, asta e, încerc data viitoare... Românul: – Eu mă duc în bloc la mine, bat la vecina de dedesubt la ușă... și când deschide îi zic: «Ești o curvă!». Și ea îmi răspunde: «Eu sunt curvă? Dar nevastă-ta, că s-a culcat cu Vasile de la etajul 2, Ionel din blocul vecin și mai des Grigore, șoferul de la alimentara…!?».

Eșec.Ultima dată când am încercat să fac dragoste cu soția mea nu s-a întâmplat nimic. Așa că i-am spus: ”Care e problema, nici tu nu te poți gândi, atunci... la altcineva?” (Rodney Dangerfield)

Monotomie.Carl Jung îi scria în 1910 lui Freud, despre primejdiile ”monotomiei” (monogamie+monotonie): ”premisa obligatorie pentru o căsnicie reușită, din câte mi se pare mie, e permisiunea de a fi infidel.”

Generozitate(primitivă?). William și Jean Crocker au studiat tribul Canela – din regiunea Amazonului brazilian – timp de trei decenii, începând de la sfârșitul anilor 1950. Ei explică: „Este dificil pentru membrii societății noastre moderne și individualiste să își imagineze măcar măsura în care membrii etniei Canela percep grupul și tribul ca fiind mai importante decât individul. Generozitatea și împărțirea resurselor constituiau idealul, în vreme ce ascunderea și păstrarea lor pentru sine era un rău social. Împărțirea posesiunilor aducea stimă. Împărtășirea trupului propriu era un corolar direct. Faptul de a dori să posezi controlul asupra bunurilor tale și asupra ta era o formă de zgârcenie. În acest context, e ușor de înțeles de ce femeile alegeau să îi satisfacă pe bărbați și de ce bărbații alegeau să le satisfacă pe femeile care exprimau nevoi sexuale intense. Nimeni nu se considera pe sine atât de important încât satisfacerea unui coleg de trib să fie mai puțin mulțumitoare decât câștigul personal.” (Christopher Ryan)

Prietenie.”Femeia încă nu-i capabilă de prietenie. Pisici, iată ce sunt pururea femeile, pisici şi păsări. Sau, în cel mai bun caz, vaci.” (Friedrich Nietzsche)

Ramolit.Bărbat care se gândeşte la femei, numai pentru a se răzgândi. (Tudor Mușatescu)

Fund.”Cum să nu te uiţi după fundul femeilor, când ele mereu îţi întorc spatele?” (Hasier Agirre)

Dușman.”Femeile sunt un popor duşman. Ca şi poporul german.” (Cesare Pavese, ”Meseria de a trăi”)

Căsătorii.Bărbaţii se căsătoresc cu femei, femeile se căsătoresc cu situaţii.

Totuși… ”Şi totuşi cu mine cum mai rămâne? / O să mă mănânce acolo,-n pământ, nişte rime? / Aş vrea să mă roadă o floare / Cu petalele ei ronţăitoare, / Să mă ducă la stup, / Cu tot cu suflet şi trup, / O albină / Şi s-o-ntâlnesc pe Regină / Sau să fiu scos cu găleata, / Ca apa dintr-o fântână, / Şi turnat să se spele în balie fata / Virgină... / Să fie în dup-amiază / Când simţi cum te bate pe umăr o rază / Şi deodată îl vezi pe Isus / Cum vine spre tine de sus / Să-ţi spună ceva ce niciodată nu ţi-a mai spus... ” (Emil Brumaru)

Washington(George). ”Trecând Oceanul, oprindu-ne la anul 1797, aflăm că cea mai mare distilerie din America producea 50.000 de litri de whisky pe an. Proprietarul ei era marele distilator al Americii începuturilor, un bărbat pe nume George Washington. Înainte de a deveni un magnat al whisky-ului, el făcuse oareşce carieră în politică şi chiar în armată. Nu zăbovim mult asupra acestor lucruri. Pe scurt, în politică Washington candidase şi pierduse. Apoi a candidat iar şi a oferit băutură gratis electoratului. De această dată a câştigat!” (Mark Forsith)

Beauty.1. Totdeauna feţişoara mărită fetişoara. 2. Ești un bărbat chipeş? Asta e adesea o nefericire: pentru că tu generezi, nutreşti, stârneşti altora iluzii, speranţe deşarte… utopice. Ca şi femeile tentante, de altfel... Frumuseţea ca ghinion, ca blestem...?

Femei. Nimeni nu mai știe, azi, despre poetul Alex. Sihleanu (1834-1857). Un poet – mort tânăr, la doar 23 de ani! - care urma, bietul, modelul vechilor poezii, naive... ale ”văcăreștilor”... Dar el are și câteva versuri de-a dreptul moderne, actuale. Le citez... cu delicii... ”Spre femeile cochete / Gândul meu se duce-n zbor / Căci, ca noi, doresc cu sete / De plăcere să se-mbete / Dar... se fac că nu ne vor! / Ele-arată-mpotrivire / Ca mai mult să le dorim / Și ca plini de fericire / Să gustăm a lor iubire / Când pe ele le dorim. / Dar, mă credeți, niciodată / Eu nu crez că s-a-ntâmplat / Să stea sticla astupată / Și femeia... ne-ndurată / Deși-ntâi... ne-a refuzat...” P.S. Ce fain ”reportaj” al eternului ”război al sexelor”...

Biastofilie. (de la „biasto”: viol şi „philia”: atracţie) O manie a violului, datorată neputinţei de a fi excitat în lipsa ocaziei de a agresa o persoană „non-consensuală”. De reţinut că „biastofilii” îşi pierd orice interes pentru victima lor dacă aceasta devine cooperantă.

Black velvet.„Paternitatea” expresiei ce este un sinonim al „somnului de veci” aparţine lui Churchill, autor – încă necunoscut de mulți – al unor sintagme intrate în uzul comun. El folosea acest binom pentru a desemna moartea, ca o prescurtare a altei fraze care-i aparţine, „un somn lung pe o pernă de catifea neagră”.

Blestem.„După ce te-au numit «The Latin Lover», să ştii că ai îmbulinat-o! Toate femeile pe care le vei cunoaşte se vor aştepta, în pat, la o reprezentaţie demnă de Oscar...” (Marcello Mastroianni)

Vârste. Două prietene intime stau de vorbă: – Nu înţeleg deloc de ce te porți așa urât cu soțul tău, chiar dacă el este mult mai în vârstă ca tine. Este un bărbat extraordinar pentru vârsta lui, după mine. - Pentru vârsta lui poate că e extraordinar, dar pentru a mea nu. P.S. Sec, dar bun!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacă dragoste nu e (43). Generozitate.
 Vizualizări articol: 984 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Dacă dragoste nu e (43). Generozitate5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei