Mămăligă. Mămăliga de porumb devine o adevărată salvare pentru Moldova într-o perioadă istorică în care grânele devin principalele mărfuri de export, în special în Imperiul Otoman. Pâinea albă de grâu era un adevărat lux pe masa țăranului, astfel încât mămăliga și slănina devin unica salvare. Originea cuvântului „mămăligă” este una incertă. Bogdan Petriceicu Hașdeu, în spiritul ideilor sale autohtoniste, considera că mămăliga este un cuvânt autohton. Conform altor ipoteze, aceasta ar proveni de la cuvânt “mama” sau latinescul “mamilla” (sân, piept) sau de la “mălai”. În Transilvania se întâlnește denumirea „coleșă”, în Banat și Transilvania - „mandră”, Maramureș, nordul Transilvaniei și Banat - “tocană”, “mălată”, „polenta”. Sătenii de acum 100 de ani făceau mămăliga din făină de porumb, din mei, orz sau hrişcă. „Din făină de porumb se face mămăliga vârtoasă, mămăliga subţire sau terciu, pâsat sau terci din făină măcinată mai mare şi fiartă cu lapte, turtă în spuză, mălai în ţest, turtă coaptă în ţest, mălai cu brânză, mălai în tavă, jumări cu lapte acru, cocoloş sau brânză învelită în mămăligă şi coaptă pe cărbuni. Mămăliga mai poate fi pripită sau fiartă lung”, explică I. Felix în cartea care prezintă alimentaţia țăranilor în urmă cu un veac.
Bogdaproste. Acesta este cuvântul de mulțumire adresat celui care oferă ceva de pomană. Totuși, de unde vine această formulare și care este istoria sa? Bogdaproste sau bodaproste, așa cum folosesc formularea tot mai mulți români, este un cuvânt care își are originea în limba bulgară. În limba vecinilor de la sud de Dunăre, „bogŭ da prosti” înseamnă „Dumnezeu să-i ierte (pe morții tăi)”. Bogdaproste înseamnă mulţumire şi rugăciune atunci când este rostit de un credincios. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române această replică se regăsește sub forma corectă de „bogdaproste” și este definit astfel: „Cuvânt de mulțumire pentru cel care dă de pomană. Cuvânt prin care se exprimă ușurarea de a fi scăpat de o nenorocire, de o grijă”.
Meniu.În anul 1906 trebuia să se formeze un nou guvern francez. Cel desemnat cu formarea lui, Ferdinand Sarrien, a invitat acasă câţiva oameni politici pentru consultări, printre care şi pe Georges Clemenceau. În timpul discuţiilor s-a servit un bufet rece. Văzând că dintre oaspeţi, numai Clemenceau nu mănâncă nimic, gazda l-a întrebat: – Dumneata ce doreşti, domnule Clemenceau? - Internele, a răspuns acesta. A doua zi, Clemenceau a depus jurământul ca ministru de interne!
BOR Service.- Alo, Patriarhia? - Da, fiule. Ia spune în ce problemă… - Aveți idee la un Mercedes S Class din ce cauză tremură cutia la relanti? - Din ce an este mașina? - Din 2017. - Sunați, vă rugăm, la parohia de care țineți. Noi la centru nu avem așa vechi…
Onestitate.”În al doilea rând, la produsele noastre, la o sută de kilograme de carne macră, noi scoatem doar 75 kilograme de produse, în vreme ce marii procesatori, din o sută de kilograme scot și 120-130 kilograme produs finit, căci ei adaugă apă și tot felul de aditivi. În condițiile astea, vă gândiți ce preț ar trebui să aibă produsele noastre, comparativ cu ale marilor producători? Produsele lor au 80 la sută apă și 20 la sută fibre, în timp ce produsul nostru are 30 la sută apă, care rămâne în mod natural în carne, și 70 la sută fibre. Deci, dacă mănânci 50 de grame din produsul nostru, corpul tău asimilează substanțe hrănitoare la fel cum asimilează din 300 de grame de carne de la marii procesatori.” (un mezelar)
Bumerang.Stătea Ion pe deal cu un bumerang în mână şi cu faţa plină de sânge. Se apropie Vasile: - Ce faci, Ioane? – Stau... - Da’ ce ţii în mână? - Nu ştiu… -Păi, şi de ce îl ţii? Aruncă-l! - Aruncă-l tu, că eu m-am saturat…
Reclame.Dacă este să ne ghidăm după reclamele TV, în România populaţia are numai patru mari probleme: mătreaţa, cariile la dinţi, menstruaţiile şi răcelile. Eventual, lipsa de bere și de detergenți de bucătărie, ori de pastă de dinți. În rest, suntem o țară fericită, bogată, echilibrată, veselă… (Internet)
Crăciun.Ce îmi place spiritul Crăciunului! Ieri am văzut un tip bogat care își oferea ceasul de aur unui om al străzii care nu avea nimic altceva decât hainele de pe el, o sticlă de țuică și... un cuțit.
Bacovia.– Doamna Bacovia, îl lăsați pe George să se joace cu noi ? – A zis că așteaptă puțin să plouă și iese afară!
Sclifoseală.”Păstrăvii din râurile de munte se luptă din greu să reziste, vine apa spre ei cu viteză, îi dă peste cap, îi amețește, dar ei, bieții, înaintează, trebuie să reziste. Comparați cu păstrăvii de cultură, care lenevesc în băltoacă și au totul asigurat – sunt mult mai mici. Dar au gust mai bun! Dacă-i prinzi!” (Părerea despre apele de munte... ale unei oarecare a tot-știutoare... se numea Gianina Corondan! Era la modă, acum 5-7 ani... mai știți ceva de fandosita asta? Eu nu...! Dar uite cum nepricepuții îşi dau cu părerea! Unde nu se pricep... Și transmit percepții false.
Tarantule.Tarantulele prăjite pe care să le treci printr-un sos de lime şi piper negru sunt considerate o delicatesă în Cambodgia. Încă de la războiul cu kmerii roșii, tarantula a căpătat valoare culinară. Păianjenii din Cambodgia sunt o adevărată provocare pentru turiștii care vin de departe. Unii care au încercat susțin că au un gust asemănător cu cel al crabilor, o textură crocantă și un interior moale. Se spune că cea mai bună parte este capul, dar și picioarele, iar alții consideră că restul nu este comestibil. Dacă vă este frică de aceste creaturi nu încercați niciodată, dar unii sunt de părere că la un moment dat nu trebuie ratată această ocazie.
Regres.În patruzeci de ani, numărul de spermatozoizi per ejaculat a scăzut la jumătate. În cauză, agenții chimici prezenți în materiale plastice și alte produse industriale. „Între picioarele tale se întâmplă ceva îngrijorător”, începe elegant Nicholas Kristof, editorialist la ”New York Times”. Încă de la început, el rezumă: „Numărul spermatozoizilor per ejaculat este în scădere, tot mai mulți băieți au anomalii genitale, mai multe fete au pubertate precoce; femeile adulte se confruntă cu o scădere a calității ovulelor și sunt mai predispuse să avorteze.” El continuă: „Nu este vorba doar despre oameni. Oamenii de știință constată anomalii genitale la o serie de specii, inclusiv penisuri anormal de mici la aligatori, vidre și nurci.” Pretextul este publicarea unei cărți a epidemiologului american Shanna H. Swan, ”Count Down”. Nicholas Kristof publicase anterior o analiză similară cu ocazia publicării în 2017, de către aceeași Shanna H. Swan, a unei meta-analize a unor studii epidemiologice publicate pe această temă încă din 1973. „Conform lui Shanna H. Swan, a scris Kristof, numărul spermatozoizilor a scăzut îngrijorător în ultimele decenii, iar fenomenul continuă”.