Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 7 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 157 (8381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Delicatese (nu doar culinare) (8). Pogăcele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Coroane.Pentru a înțelege ce însemnau atunci (1910) în Imperiul Austro-Ungar, moneda ”coroană”, iată câteva prețuri: 100 kg grâu – 16-17,50 coroane, 100 kg porumb – 10-11 coroane, un litru de vin vechi de 2-3 ani – 0,50 coroane, un galben – 11,27 coroane, 100 mărci aur – 117,25 coroane.

Dialog. Dialog telefonic conjugal... într-o căsnicie ”înăcrită”. Ea: - Ai ajuns la bloc, bețivanule!? Să cobor după tine? El: - Apăi... apăiiii, na, acuma tocmai dau colțul! Ea: - Doamne-ajută! Dzeu să te ierte!

Joseph Rudyard Kipling.S-a născut în 30 decembrie 1865, în Bombay, Mumbai din zilele noastre, India. Poet și prozator britanic, a fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1907. "Să ai curajul să spui da / Să ai curajul să spui nu / Şi-n fiecare clipă grea / Să fii mereu, acelaşi Tu! / Să ştii să crezi / Când unii te înşală, / Să te ridici / Când alţii te doboară, / Să poţi păstra / Ce alţii vor s-alunge, / Să ştii să râzi / Când sufletul îţi plânge / Şi cald tu să rămâi, / Chiar dacă afară ninge."

U.E. (Ce rimează cu ...uie). Ca niște mereu ”supuși” ce suntem... cred că într-o zi în care U.E. se va desființa – ceea ce nu aș dori – noi, românii, vom rămâne, cuminți cum suntem, acolo, doar pentru că nu vom îndeplini... ”criteriile de ieșire”!

Niet. Cum se numește Net-ul la ruși? Niet-work.

Pogăcele.Augusta Sarariu, o gospodină destoinică, adună în cartea sa populară – intitulată pompos „Călăuza vestalei moderne” (Tipografia Adolf Sonnenfeld, Oradea, 1934) - o sumedenie de rețete savuroase la intersecția bucătăriei tradiționale din Transilvania cu influențele culinare occidentale, în special nemțești, impunând rigoare și precizie. Gogoşi cu jumări - ingrediente și mod de preparare: „Se taie 1/4 kilograme jumări foarte fin, se pun pe scândură împreună cu 140 grame de untură de porc şi 560 grame făină de aur <Herdan>; acestea se măsoară exact, apoi se amestecă bine şi se face un aluat cu 20 grame drojdie topită în 1/2 de pahar şi 2 ouă întregi, se bate bine cu sucitorul, se întinde într’o foaie de grosimea unui 1/2 deget, se scot gogoşi potrivite, se pun pe o tavă unsă cu untură şi se lasă să crească acoperite, apoi se ung cu ou bătut şi se coc până se rumenesc frumos.” Variantă: aceste gogoși foarte gustoase fac din jumări vedetele incontestabile ale produselor din grăsime de porc. Le-aș vedea discret presărate cu un amestec de boia dulce (două părți), boia iute (o parte) și pudră de usturoi înainte de servire. În Banat, sunt cunoscute ca pogăcele. (D.S. Boerescu)

Scuză.La serviciu, o tânără se scuză: - Șefule, azi noapte nu am dormit de loc. – Motivul? – Nici motivul nu a dormit.

Pahare.Optimistul: paharul e pe jumătate plin. Pesimistul: paharul e pe jumătate gol. Inginerul: paharul are dublu din capacitatea necesară.

Cilibi Moise.„România este dulce ca un rod, oricine trebuie să o guste.” …Bucureșteanul de la jumătatea veacului XIXX era surprins adesea râzând cu gura până la urechi la zicerile lui Cilibi Moise, cel care, desfășurându-și comerțul ambulant cu mărunțișuri la capătul dinspre Dâmbovița al Podului Calicilor, știa prea bine că „în Bucureşti nu stau goale catastifurile, gârla şi puşcăria”! Într-o bună zi, stând cu o halbă de bere în față la Cafeneaua Fialkowski de pe Podul Mogoșoaiei (actuala Cale a Victoriei), Cilibi își admira noile încălțări, pe care pretindea că le-a luat la preț de chilipir de pe Ulița Franțuzească. Atunci când prietenii săi au dat buzna să-și cumpere și ei astfel de ghete de lac ei au realizat farsa: li se spusese prețul pentru o singură botină, nu pentru amândouă!”

Iubirii. ”Cad în genunchi și-ți mulțumesc, iubire, / Pentru aceste zilnice semnale / Și voci ale mărinimiei tale / Cu care-mi umpli sufletu-n neștire. / Cad în genunchi și-ți mulțumesc, iubire, / Pentru înaltul pact ce ne unește, / Timbrat de-a fericirii stea subțire / - Și-ți mulțumesc și pentru deznădejde.” (Nina Cassian)

Scufița roșie (în pandemie). – Bunicuțo, de ce ai urechile atât de mari!? – De la mască, nepoato..., de la mască!

Herdan.Și Păstorel Teodoreanu recomanda în rețetele lui produsele ”Herdan”, o marcă de prestigiu în materie de făină și produse de panificație în perioada interbelică: „Fabrica Herdan era furnizoarea de pâine, făină și biscuiți a Curții Regale. În timp, ei au reușit să-și clădească un imperiu al panificației, având în vedere că familia deținea o moară și o fabrică de pâine (care s-a numit ”Herdan” inițial și apoi ”Fabrica de pâine Plevna” în timpul comunismului). Tot familia Herdan a fost cea care a adus primul fast-food în România, numit ”Automatul Herdan”, idee preluată de la un american. ”Mari scriitori ai vremii Arșavir Acterian, Emil Cioran, Mircea Eliade, dar și pictori ca Pallady, Jean Al. Steriadi, toți au descris acest loc în amintirile lor. Ei își făceau veacul aici”, povestește Adrian Buga. (…) Mulți pictori frecventau ”automatele” familiei Herdan, artiști ca Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi, Lucian Grigorescu, Ion Musceleanu”. Într-un local al familiei Herdan – „Bufetul 7 lei” – s-a angajat casieră, la vârsta de 16 ani, Maria Tănase, înainte de a-și începe cariera artistică strălucitoare, la Teatrul „Cărăbuș”.

Constatare (din pandemie). E al doilea an când facem sărbătorile izolați în case, dar văd că nu prea protestează nimeni. Probabil că s-a prins lumea că – de fapt - e mai fain fără musafiri!?

Ciudate (ori, nu...?). • O doamnă mărturiseşte că şi-a înşelat soţul, care s-a  sinucis, aflând. Dar... amantul a refuzat, apoi, s-o ia de nevastă. • Un tânăr povesteşte cum a făcut şase luni de puşcărie pentru un pumn dat unui coleg, la  prima lui beţie, după petrecerea de Bac... Cel lovit era fiul lui... X! • O elevă foarte bună şi-a luat zilele, fiindcă părinţii i-au reproşat vehement o notă de 5 la geografie. Oare... în ce (fel de) lume trăim...?

Opțiune. Dacă ar trebui să alegi dintre nevastă-ta și premiul cel mare la loto, ce mașină ți-ai cumpăra?

Legume la tigaie.”Ingrediente: Felurite legume și verdețuri. Preparare: Se trag la tigaie legumele și verdețurile tăiate mărunt. În final, acestea se trag repede din tigaie, punând în locul lor un antricot mare de porc. Tot friptura-i temelie.” (Florin Ștefănescu)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicatese (nu doar culinare) (8). Pogăcele.
 Vizualizări articol: 975 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Delicatese (nu doar culinare) (8). Pogăcele5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei