Odă profană.”Ce amforă!și dezgropată./Mă simt pierdut, în fața ta,/De soare smălțuită toată. //Arheolog, trezit deodată/La forme fixe, cu pafta,/ Sfiosu-mi vers ar săruta/Urma-ți de aer, parfumată.//Umplându-mi gândul de fiori./Ca amintirea-mi să te soarbă,/Tu treci ca frumusețea: oarbă!/ Plutind ca unghiul de cocori,/Tu-mi ești câmpia ce dă flori/În cinstea firului de iarbă.” (M. Sorescu). Supă de linte(Bucătăria Balkaniei). Zahereaua pentru 6 comeseni:*500 grame linte cu bobul mic, cu coajă subțire, sănătoasă, curățată de gărgărițe*cam trei litri de apă de izvor*o ceapă mare*căței de usturoi (restul cațeilor se dau pe gârlă)* cimbru din belșug. Boabele de linte spălate, descântate se lasă de cu seară, după rugăciune, în apa rece în tingire de aramă. De dimineață se pune la foc potrivit cu apa rece de izvor. După primul clocot, prima apă se aruncă, urându-i să ia toate relele cu ea. Se toarnă apa de sfârșit, cam un litru și jumătate. Se picură un vârf de sare marină și se lasă la fiert bine, spre înmuierea lentilelor. Acum este rândul cepei: se mărunțește și, împreună cu usturoiul curățat, se aruncă în craterul tingirii. Se continuă fierberea, până usturoiul își pierde consistența. La sfârșit, se adaugă o ramură de cimbru adevărat și se mai lasă un clocot. Cimbrul, câteodată, în caz de prezența lipsei, poate fi înlocuit de Herbs de Provence. La masă, se aduce fierbinte sau rece. (comentator.ro). Bărbați.De ce sunt bărbații mai fericiți? (Ziua Internațională a Soțului e pe 26 ianuarie). Pentru că au o viață de invidiat: - Își păstrează numele de familie toată viață. - Niciodată nu rămân însărcinați. - Mecanicii nu vorbesc cu ei în chineză. - Ridurile le adaugă caracter. - Părul alb le adaugă atracție. - Pantofii noi nu le fac praf picioarele. - Apelurile lor telefonice durează 30 de secunde. - Pentru o vacanță de 15 de zile au nevoie doar de o valiză și ea este pe jumătate goală. - Pot deschide toate sticlele și borcanele fără să ceară ajutor. - Dacă apare cineva la o petrecere cu aceleași haine ca și ei, devin prieteni. - Le vine fenomenal dacă poartă același costum în viitoarele 12 nunți. - Pot mânca o banană în locuri publice. - Se pot uita la televizor cu un prieten în liniște totală, ore întregi, fără să se gândească: este supărat pe mine, oare? - Chiloții lor costă 20 lei, în pachet de șase. - Trei perechi de pantofi sunt mai mult decât suficiente pentru zece ani. - Aceeași coafură durează ani de zile, poate zeci de ani, dacă nu toată viața și dacă se plictisesc se tund zero fără regrete. - Pot avea jucării toată viața. - Pot purta costum de baie fără să conteze cum le arată picioarele sau dacă le atârnă burta. Lor le vine fenomenal, sunt fericiți în orice mod. - Nu-și fac griji niciodată: ce fac mâine de mâncare. Cu burtă sau fără burtă continuă să aibă o grămadă de lipici. Și cel mai rău dintre toate... Totul este cât se poate de adevărat!
Organ.Examen la anatomie. Profesorul ( aflat în pragul pensionării): - Ce organ al corpului omenesc reprezintă simbolul dragostei fierbinți ? - La bărbat sau la femeie?, întreabă o studentă. - Of, Doamne, oftează profesorul. pe timpul meu era pur şi simplu inima.
Cockteiluri.Contrar credinței populare, prohibiția din anii 1920 nu se află, neapărat, la originea creării de cocktailuri și apoi, la succesul acestor băuturi compozite, vizibil până în zilele noastre. Având câteva milenii de consum de alcool în spate, omenirea nu a așteptat să vadă alcoolul ”tare” interzis de americani, înainte de a începe să amestece ”tăria” cu alte ingrediente, pentru un plus de gust, de culoare. Însă e drept că prohibiția din SUA a creat nu mai puțin un adevărat ”boom” al cocktailurilor (era o formă de a ”masca”, atunci, alcoolul din pahare). Notă: cam aceeași ”strategie” pe care o aplicam noi – elevi în anul terminal de liceu – atunci când (chiulind de la ora de ”mate”- obiectul de studiu, nu băutura omonimă!) gustam – cu complicitatea, interesată, a chelnerului ori fetei de la cofetărie, după caz, un strop de coniac. Ascuns, diluat în ceașca de cafea...). Așa se nasc cocteiluri precum ”Bees,s knees” (cu miere și lămâie), sau ”Last Word”, făcută din lichior Chartreuse verde și lichior Maraschino. Aromele ingredientelor adăugate, foarte pronunțate, permit mascarea oricărei arome alcoolice ușor detectabile de către ”controlori”. Romul, importat ilegal din Caraibe, a atins apogeul în timpul prohibiției americane. Așa a apărut, tot atunci, ”Cuba Libre” (din rom de contrabandă, ”mascat” cu Cola și gheață). Originea precisă a ”Bloody Mary”, acest cocktail pe bază de vodcă și roșii nu este cunoscută cu precizie, dar e clar că ea datează din vremea prohibiției...și a fost inventat în Franța. Potrivit versiunilor – contradictorii - cocktailul ar fi fost creat pentru Ernest Hemingway, pentru a-l scăpa de furia soției sale, Mary Welsh, care îi reproșa că se întoarce acasă mereu beat. Băutura, presupusă a fi fără miros (chiar pentru nasul expert al oricărei neveste...mai ales dacă adaugi niscai piper ori chili...) se zice că l-ar fi ajutat pe scriitor. Cealaltă versiune este că un barman american, Harry, aflat în exil voluntar în Franța, în urma crizei create în HoReCa (cum zicem azi), de prohibiție, a inventat pur și simplu cocktailul, la al său ”Harry's Bar”, din arondismentul 2 din Paris. Numele cockteilului ar putea fi inspirat de Marie Tudor, fiica regelui Henric al VIII-lea al Angliei, care ar fi persecutat anglicanii în secolul al XVI-lea ... Istorii... seducătoare, nu-i așa?.
Urși. Ce vremuri sălbatice trăim! Trăim într-o sălbăticie de început de lume: urși lângă tomberoane, urși pe șosea...”Ursu”, la est...Ursula....la vest! Apăi, la cum merg treburile și inflația pe la noi, mă tem că o să mergem noi pe Transfăgărășan....ca să cerșim mâncare de la urși...
Sting.În iarna asta, 2023...voi asculta Sting! - ???! Cum adică? – Sting lumina. Sting aragazul, etc. Și la final...beau de sting...