Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 6 (8230)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Gastronomie... cu umor (16). Franțuzisme

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Motto. Piciorușul de broască este un clișeu, dar și o marcă distinctă a gusturilor – exquis? – franceze. Clișeu sau nu, Franța importă anual peste 4.000 (!) de tone de ”pui de baltă”, majoritatea din Indonezia.

Tort(Napoleon). ”În ciuda numelui, Tortul Napoleon nu este un desert franțuzesc ci unul… rusesc, apărut la ceva vreme de la războiul pe care îl omagia. Prăjitură festivă, deosebit de fină și de elegantă, tortul face trimitere la bătăliile de la Smolensk și Borodino și la întreaga poveste a războiului ruso-francez de la începutul veacului al XIX-lea. În fapt, popularitatea dulcelui a crescut din 1912, o dată cu celebrarea a 100 de ani de la victoria Rusiei împotriva lui Napoleon Bonaparte, prilej cu care, la curtea ultimului Țar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, au fost servite sute de porții din acest deliciu. Tortul este creat dintr-o mulțime de straturi, făcute din foi de aluat fraged, umplute cu cremă de vanilie. Nimic nu este întâmplător în simbolistica acestei compoziții. Foile suprapuse reprezintă numeroasele trupe franceze, armata lui Napoleon fiind cunoscută în istorie ca „La Grande Armée’’. Aspectul triunghiular al porției face referire la forma pălăriei lui Napoleon – faimosul său tricorn -, iar bucățelele de foaie de aluat uscat pisat care acoperă prăjitura asemenea unor fulgi, trimit direct la zăpada rusească, care a „topit” puterea armatei franceze, cea care, până atunci, se umpluse de glorie în toată Europa. Această desăvârșită rețetă de tort i-ar fi plăcut, cred, chiar și celui atât de îngenunchiat de iarna rusească: Napoleon.

Ratatouille.Asta nu este decât o tocană făcută numai din legume, în jurul orașului Nice. Această ratatouille niçoise seamănă cu ceea ce noi numim, în Balcani, „ghiveci”. Osmanlâii umplu o vânătă cu legume, iar rețeta se numește imam bayildi. Sub o formă sau alta se face cam în toata regiunea noastră. Pentru o porție de asemenea tocană de legume, se taie vinetele și dovleceii sau zucchini (cu tot cu coajă!) în cuburi mai mari, iar ardeii se fac fâșii. Se călesc toate – pe rând – într-o tigaie, după care se pun într-o cratiță cuprinzătoare și se amestecă. Pentru sos, se pune la încins uleiul de măsline și se rumenește ceapa. Se adaugă roșiile tăiate cubulețe (și, pe cât posibil, curățate de semințe), usturoiul „cu mână spartă”, o foaie de dafin, un praf de nucșoară, sare de mare și piper. Măiestria cu care Franța gătește tocănițele a ajuns să ridice o mâncare de rând a săracilor la rang de artă, după cum ne spune încă din 1795 Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort: „Mépriser l’argent, c’est détrôner un roi: il y a du ragoût!”.

Rețetă. Întors acasă, Maurice găsește un bilet: ”Dragul meu, cina ta este în dulapul din bucătărie. Este vorba de o cutie de spaghete, pe care va trebui să le fierbi 12 minute într-o oală cu apă sărată. Dacă ai răbdare, o să-ți trimit și o cutie cu sos tomat. Asta după ce voi ajunge la Nisa, unde voi petrece luna august alături de Jean, tânărul ospătar de la pizzeria din colț.”

Sex. Sexul e ceva stresant. Prima dată te ferești de părinți, apoi de copii și mai târziu de soție.

Psycho.Complexul Electrei: atracția pe care o au fetele pentru propriul lor tată. Complexul lui Oedip: după Freud, este dorința obscură a copilului pentru părinții care îl hrănesc, fiul având o fixație către mama sa, iar fiica pentru tată (vezi, mai sus, complexul Electrei).

Tristețe.”A face amor cu o femeie care nu-ți place e la fel de trist ca atunci când trebuie să muncești.” (Jean Anouilh)

Admirație.”Ce formidabili sunt francezii: fac amor chiar și atunci când nu sunt beți.” (Art Buchwald)

Napoleon.Adulat (mai mult din orgoliu naţional) de compatrioţi, micul caporal (şi mai ales opera lui) este tot mai apăsat contestată de istoricii serioşi. Curajosul P. Rambaud („Iarna lui Napoleon”) consideră drept o „epopee absurdă, paranoidă” decizia Împăratului de a ataca Rusia, în fruntea unei „armade” de 500.000 de oameni, încropită în grabă, de vreme ce jumătate din soldaţii lui... erau străini. Ruşii se retrag, fălosul Bonaparte ocupă un oraş pustiu şi incendiat, Moscova (abia acum înţeleg bine de ce memorialul de la Borodino, ce slăveşte victoria ţarului, este evitat de turiştii francezi). Îngenuncheaţi de imbatabilul „General Crivăţ” – care îi va umili şi pe nemţi, peste un secol şi ceva! –, eroii Europei, speriaţi, flămânzi, disperaţi, se transformă într-o bandă de tâlhari feroce, într-o hoardă jalnică, sălbatică, de asasini. Asemeni „urmaşului” său, Hitler, Napoleon nu pricepe, ba chiar dispreţuieşte suferinţele groaznice ale soldaţilor săi, condamnaţi la moarte sigură prin ambiţia sa absurdă. Cinic, utopic, mincinos, burtosul Bonaparte a eliberat prin aventura sa continentală – fapt foarte grav! – o hidră ale cărei capete hidoase, naţionalismele, renasc virulent în Spania, Germania, Anglia. Iar molima lor, uşor de activat, va face ravagii în Europa post-napoleoniană, începând cu 1948 şi continuând şi azi, cu Kosovo ori cu alte regiuni. În urma lui, cazacii îşi vor aşeza tabăra în buricul mândrului Paris... Încât autori recenţi au temei să scrie că aşa-zişii „regi mediocri”, precum  Ludovic al XVII-lea sau Ludovic-Filip, pot fi regretaţi, deoarece ei n-au provocat Franţei şi Europei atâta suferinţă, moarte şi nesiguranţă ca „genialul Napoleon”. Ca român, ar trebui să mă întreb dacă „nebunia” napoleoniană ne-a adus mai mult bine ori – a la longue, nu doar momentan! – mai mult rău. Dar asemenea exerciţiu n-ar putea fi decât un sterp why... , retroactiv şi inutil... (vezi „soclu”).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gastronomie... cu umor (16). Franțuzisme.
 Vizualizări articol: 937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Gastronomie... cu umor (16). Franțuzisme5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei