Deserturi ”comuniste”.Mulți dintre cei care s-au născut după Revoluția din 1989 i-au auzit pe cei mari vorbind cu plăcere despre prăjiturile delicioase din vitrina cofetăriilor. Salamul de biscuiți. Pe vremea lui Ceaușescu, acest desert era servit cald, sub formă de ruladă. Era înfășurat într-o folie alimentară și era strânsă bine la capete. Salamul de biscuiți era des întâlnit în casele oamenilor. Era mai des întâlnit decât salamul normal. Rețeta conținea ingrediente rare pe vremea respectivă, dar foarte uzuale acum: margarină, biscuiți, zahăr, ouă, rahat și cacao. Ciocolata de casă. Un alt desert iubit de toți, însă la fel de rar gustat era ciocolata de casă. Românii făceau destul de rar acest desert deoarece rețeta conținea ouă, zahăr și alimente care se găseau cu greutate. Cel mai rar ingredient care se găsea în casele oamenilor înainte de anul 1989 era cacao. Crema de zahăr ars. Crema de zahăr ars era o prăjitură iubită de copii la vremea respectivă, însă destul de greu de preparat. În acea perioadă, zahărul și ouăle se dădeau pe cartelă, cu rația, lună de lună. Așadar, pentru o astfel de prăjitură, trebuia să consumi toată rația lunară. Din acest motiv, crema de zahăr ars era foarte greu de făcut.
Chiftele.Unul dintre cele mai iubite aperitive de către români sunt chifteluțele. Uite cum poți să prepari cele mai bune și mai fragede chiftele! Ai nevoie de 750 g carne tocată, 250 g miez de pâine, 3 gălbenușuri, 150 ml lapte, 2 linguri smântână, o legătură ceapă verde, o căpățână usturoi, o legătură pătrunjel, un praf de nucșoară, o picătură sos picant, 5 linguri făină, ulei pentru prăjit, sare și piper. Se pune pâinea la înmuiat în apă. Carnea tocată se pune într-un vas. Se adaugă pâinea presată, se adaugă gălbenușurile, ceapa tocată, pătrunjelul tocat la cuțit, usturoiul zdrobit, sarea, piperul, nucșoara și sosul picant. Se amestecă bine și apoi se pune smântâna. Cu mâna umezită se formează chiftele care se aplatizează și se trec prin făină. Se prăjesc în baie de ulei încins și se scot pe șervete de hârtie. (libertatea.ro)
Salată. Iubită de toată lumea, salata Coleslaw a devenit însoțitorul nelipsit al burgerilor și grătarelor. Învață să o prepari fix ca la celebrul fast food! Ingrediente: 1/4 căpățână varză nouă ● 1-2 morcovi. Pentru sos: ● 3 linguri cu vârf maioneză ● 3 linguri lapte ● 2 linguri oțet alb● 2 linguri zahăr pudră● un praf sare. Mod de preparare: 1. Se taie varza cât mai fin la cuțit. Se curăță și se dau pe răzătoare morcovii. 2. Se amestecă bine toate ingredientele pentru sos și se toarnă peste amestecul de legume. Se amestecă până se încorporează tot sosul. 3. Se poate servi imediat, dar e mai bună dacă stă la rece măcar o oră.
Nicoise.În meniurile restaurantelor găsiți mereu această salată Nicoise...ce ar fi să o facem singuri acasă și să nu mai plătim o avere pentru ea? Ingrediente pentru salată Nicoise: ● 4 foi de salată● 4 cartofi noi● 8 roșii mici● 200 g carne de pui la grătar● 2 ardei grași de culori diferite● 6 fileuri de anșoa● 2 linguri ulei. 1. Cartofii se pun la fiert în apă cu un praf de sare. 2. Între timp, două fileuri de anșoa se mărunțesc cu furculița și se freacă cu o lingură de ulei în bolul de salată. 3. Se pun salata, ardeii, roșiile toate curățate, spălate și tăiate după preferință, se amestecă, se scurg cartofii și se amestecă imediat cu restul de ulei. Se pune și carnea de pui tăiată cubulețe și restul fileurilor de anșoa. 4. Se amestecă totul și se aduce la masă.
Lichior.Surprinde-ți invitații – mai ales de gen feminin! - cu un lichior de ouă făcut de tine, acasă, din ingrediente sigure și fără conservanți! Ingrediente pentru lichior de ouă: 1 păstaie de vanilie, 6 gălbenușuri, 200 ml smântână pentru frișcă, 250 ml lapte, 200 g zahăr, 250 ml vodcă. Se desface pe lung păstaia de vanilie și se scot semințele cu latul unui cuțit. Semințele de vanilie, teaca păstăii de vanilie, laptele și smântâna pentru frișcă se pun într-o crăticioară pe foc și se lasă acolo până dă primul clocot. Separat, într-un alt castron se bat cu mixerul gălbenușurile de ouă împreună cu zahărul. Trebuie să se formeze o cremă densă. Când crema de ouă este gata se adaugă deasupra amestecul care a fost pe foc, cel cu lapte, frișcă și vanilie. Se amestecă cu o spatulă și se omogenizează bine. Se pune o cratiță cu apă pe foc și când se înfierbântă apa se pune deasupra castronul în care aveți amestecul de ouă cu lapte, frișcă și vanilie. Ideea este să se creeze efectul de bain-marie. Se amestecă crema pe bain-marie până se îngroașă și apoi se trage deoparte și se lasă să se răcească. Se trece crema prin sită și se elimină păstaia de vanilie. Se amestecă crema cu cantitatea de vodcă și apoi, acest lichior de ouă se pune la frigider pentru minim 3 zile pentru a se matura. (libertatea.ro)
Dorință.Muma Pădurii iese la plimbare cu un corb așezat pe umăr. Se întâlnește cu un tânăr rătăcit și-i spune că dacă va ghici ce ființă are ea pe umăr îi va dărui o noapte de dragoste. Tânărul se concentrează și răspunde: - Un bou! - Un bou ești tu, mă! Dar hai, treacă de la mine!
Top(alimente ”stimulatoare”). Clasificarea alimentelor afrodiziace, după „forța” ce o dețin și timpul în care devin eficiente: locul I: țelina, ceapa roșie, ouăle moi, ouăle de potârniche, mierea de salcâm, berea neagră cu gălbenuș, orezul cu miere, racii, melcii, scoicile, sosul papal; locul II: ouă cu măduvă, ceafă de porc la grătar, icre, ciocolată cu pătrunjel, biftec tartar. Această „clasificare” este subiectivă, deoarece, de la persoană la persoană alimentele, ca și medicamentele, acționează diferit. Ce trebuie să știți: rețetele de față se combină; nu mâncați prea mult (poate cineva se gândește că dublând cantitatea, se dublează și forțele). Nimic mai greșit: dublând cantitatea, se dublează doar efortul organismului la digestie. Avocado. Este considerat cel mai hrănitor fruct: el furnizează circa 1630 de calorii pe kilogram. Fericire. 1. În viață, toți oamenii aduc fericire: unii prin prezență, alții prin absență. 2. O femeie procură bărbatului două zile de fericire garantată: ziua când o ia de nevastă și ziua când o înmormântează (deși, de regulă, ea supraviețuiește, deci rămâne o singură zi fericită!). 3. Cu cât îți pasă mai puțin, cu atât vei fi mai fericit.