Hrană (și...sex). ” Krafft-Ebing, expertul în perversiuni sexuale și colegul lui Freud din Viena, a declarat că foamea și iubirea guvernează toate afacerile mondiale. Dar amândoi au uitat de foame și s-au concentrat asupra problemelor iubirii; putem spune din nefericire, pentru că sexul, mâncarea și băuturile au fost întotdeauna tovarăși de călătorie în căutarea plăcerii. Impulsurile fizice nu sunt despoți și adesea nu au fost ascultate; gusturile nu sunt bătute în cuie. O nouă abordare în cercetarea dorinței este să iei în considerare ce doresc oamenii pe masă și în pat, ca parte dintr-un întreg. Gastronomia este arta de a folosi mâncarea pentru a dărui fericire. Există trei feluri de a mânca și trei feluri corespunzătoare de a căuta fericirea. Să mănânci până te saturi este modul prim și tradițional, încrezându-te în rețete vechi și metode încercate. Scopul este să fii mulțumit, să te simți bine, să ”torci”. Aceasta este abordarea precaută a plăcerii, cu motto-ul „Apărați-vă de corpuri străine.“ Corpurile străine nu înseamnă doar muscă în supă, ci și tot ce este neobișnuit, interzis, demodat, amenințător. În timpul procesului de a învăța să mănânce, oamenii au făcut din frica de corpuri străine o virtute și au numit-o „gust“. Obiceiurile s-au dezvoltat, imitând diverse maniere de a mânca, iar teama de corpuri străine s-a răspândit în multe alte aspecte ale vieții; rutina, oarecum plictisitoare, pare cea mai sigură poliță de asigurare. Așa că s-a inventat un al doilea fel de a mânca, tratând mâncarea ca pe o distracție, o formă de permisivitate, o mângâiere a simțurilor. Scopul a fost acela de a seduce și de a fi sedus cu ajutorul romanticei lumini a lumânărilor, pentru a crea bună-dispoziție prin arome delicioase. Un asemenea stil de a mânca i se potrivește persoanei care tânjește după distracție și surprize, care caută un alt fel de fericire în frivolitate, în a fi glumeț, cinic, ironic, refuzând să fie permanent nefericit din cauza marilor probleme, cum ar fi foamea și prostia. Bucătarii care pregătesc mâncarea pentru ei sunt ca și cântăreții de jazz, improvizând înflorituri jucăușe, neajungând niciodată la o concluzie.” (Theodore Zeldin, ”O istorie intimă a omenirii”)
Vârste.Doi moșnegi stau pe bancă, în fața blocului, și se uită lung după o fătucă. Unul dintre ei zice: - Pe vremuri, mi-ar fi plecat tot sângele în pantaloni, când aș fi văzut așa o muiere! Acuma... n-am nicio zvâcnire, nici măcar o adiere... - Daaa, zice colegul lui, dar, vezi că tu... nici femeile nu mai sunt cum erau odată!
Biblice.„Cuvintele biblice ca: ”Dumnezeu a făcut omul după chipul și asemănarea Sa” nu înseamnă că Dumnezeu e un om în cer, ci că omul e un Dumnezeu pe pământ” (L. Blaga)
Expresii...neaoșe.”Să dea bunul Dumnezeu să nu te primească pământu’” (Bucovina). ”Dacă-ți dau un pumn în cap, te opresc din creștere”. (Bucovina). ”Mânca-te-ar peștii” (Dobrogea) . „Du-te-n mă-ta pe gheață” (Moldova). Dacă-ți dau una, te zgudui ca la cutremurul din ’77” (Moldova). „Băi, păstaie vaccinată” (Moldova). ”Una-ți dau și popa-ți cântă!” (Moldova). ”Vedea-te-aș cu vata-n nas!” (Moldova). „Dacă-ți dau un pumn în piept, îți aplaudă umerii” (Oltenia). „Îți doresc să ai 4 mașini în fața casei: politia, pompierii, salvarea și dricul” (București). „Băi, față de prezervativ folosit…” (București) (eu.shtiu.ro) Austeritate. ” În 1942, meniul de paște al Regelui Mihai I și al Reginei-Mamă Elena a fost compus din ouă de Paşte, aperitive, miel fript, salată de legume de sezon, pască şi fructe. La cină s-au servit ouă roşii, supă țărănească, șalău rece, sos de maioneză, pască și fructe. Tot cu ocazia Paștelui, suita regală a mâncat, la dejun, alivenci moldoveneşti, friptură de miel cu cartofi, salată, sufleu cu lămâie şi cafea iar, la cină, un borş de miel, miel pane cu cartofi, salată şi pască. După cum se vede, masa suitei era mult mai bogată decât austera masă a Regelui…” (bucatarescu.ro)
Aceeași.Doi bărbați, pe o bancă, la o poveste: – Am patru copii. – Felicitări! Cu aceeași? – Cu aceeași, da, dar cu patru femei diferite!
Gusturi.La ștrand, o bunăciune ce se zbătea în apa adâncă, striga disperată: – Ajutooor! Mă înec…Ajutoor!… Săriți!…Nu tu, grasule, domnul de lângă tine! Pohte (masculine și...vai, mă tem că adevărate!). Potrivit unui sondaj: 80% dintre bărbați asociază spontan sexul cu mâncarea (vezi niscai termeni comuni: “bucățică”, “sâni”, ketch-up”, etc). Astfel – scrie neobositul, polivalentul, minunatul autor - și celebru viveur - Dan Silviu Boerescu (recomand călduros site-ul lui, ”boerescu.ro”!)... 64% (deci cam doi masculi bipezi din trei!) ar gusta și ei... una-alta, chiar în timpul sexului. Iar – abia ăștia... care, ori au fost extrem de sinceri, ori au peste 50-60 de ani? - că ei sunt doar 21%, mărturisesc onest că ar renunța (oricând, oriunde, cu oricine...) la o partidă de sex în favoarea unei mese copioase. Ăștia da bărbați! Pohte bune, tuturor!
Echivoc.Interesant echivoc: "Moșule, să ne luăm o slugă, / Ziua să ne pască vaca,/ Noaptea să ne-o mulgă...". Evident, era o solistă cu voce duioasă. La ce s-o fi gândit, oare...? Honny soit...
Hartă.O navă în furtună: catarg rupt, punte distrusă…Căpitanul ia harta şi spune marinarilor: – Dacă acest punct de pe hartă este o insulă, suntem salvaţi. Dacă este un rahat de muscă…am belit-o!
Cărăuși.”Cămilele și caii, apoi navele, au transportat idei, legende și religii – nu condimente.” (Constantin Noica).
Singur.”A dori să faci un lucru numai așa cum vrei tu, este ca și cum ai avea ambiția să faci un copil cu o femeie gonflabilă.” (Horațiu Mălăele).
Iubită.”Ești în mine ca un fum,/Ca un clar de lună, nu știu cum./Ești în mine ca o melodie/Auzită parcă-n altă viață/Și pe care nimeni n-o mai știe,/Nimeni nu o mai învață.” (Demostene Botez)