Stomac.”Stomacul ne asigură că oamenii știu când sunt speriați. Dar uneori el poate fi și a fost redus la tăcere. Triumful umanității asupra stomacului său a părut pentru prima oară posibil în secolul al VIII-lea sau al VII-lea î.Hr., în ”Învățăturile Marii Păduri (Upanișada Brhadaranyaka)”, scriere care spunea: „Orice frică este lipsită de temei.“ Războiului indian împotriva fricii i-a luat aproape 2000 de ani să dezvolte tacticile sale complete, pentru că abia între secolele al X-lea și al XII-lea a fost inventată hatha yoga în regiunea de nord. Yoga, ca sistem de medicină preventivă, bazat pe un program de exerciții fizice și mentale, a făcut posibil să se controleze voluntar funcții care sunt în mod normal automate. „Frica“, spunea cartea, „apare doar atunci când există o altă persoană.“ Exercițiile l-au învățat pe discipol că individualitatea lui era o iluzie. Adevăratul adept renunță la orice posesie, de multe ori supraviețuind într-o stare de semi-înfometare, triumf asupra stomacului, mărind pauza dintre fiecare respirație, dintre expirație și inspirație, la cinci minute, concentrându-se asupra unui singur obiect de meditație, până când mintea „se dizolvă“. Yoga nu este pentru cei slabi, dar milioane de oameni și-au calmat, controlat nervii și stomacul cu versiuni ale ei simplificate, mai blânde.” (Theodore Zeldin, ”O istorie intimă a omenirii”)
Statut social.Nobilimea rusă din sec. XVII-XIX a exclus în mod deliberat o serie de alimente și feluri de mâncare și de băuturi din meniul zilnic, din cauza „vulgarității” lor. Paradoxal, pentru aristocrația rusă, această mâncare „vulgară” a fost timp de 150 de ani în principal... bucătăria rusească. Iar cei care nu voiau să o ignore erau considerați oameni excentrici, avari sau vulgari (în funcție de context). Astfel, celebrul comandant Alexandru Suvorov, căruia bucătarul său personal îi aducea preparate din bucătăria rusească într-o marmită militară, chiar și la cinele oficiale, era bârfit la curte ca un om oarecum ciudat și bădăran. Disprețul pentru bucătăria populară a apărut pe vremea lui Petru cel Mare, odată cu tendința pentru tot ce este european - de la rochii la tigăi. Sub Ecaterina a II-a, orice nobil bogat care se respecta trebuia să aibă un bucătar francez. Este cunoscut un caz când contele Șuvalov, din obișnuință, a comandat la prânz un preparat rusesc – gâscă friptă – care l-a dezamăgit foarte mult pe bucătarul său francez. ”Cum! Servești o gâscă friptă?! Niciodată, mai degrabă să mă trimiți în Franța cât mai curând posibil”, a exclamat el. Treptat, mâncărurile franceze au început să fie însoțite cu alte meniuri continentale - în fiecare deceniu aristocrația rusă a descoperit mâncărurile alteia dintre țările europene. Până și păstrăvii sau codul erau aduse la masa nobililor ruși din străinătate. Iar eticheta secolului al XVIII-lea și începutului secolului al XIX-lea încă nu permitea servirea așa-numitelor feluri de mâncare „țărănești” în timpul prânzurilor sau cinelor nobile: cereale, kvas, sbiten (băutură caldă din miere) și, mai ales, șitchi – supă de varză murată (toate preparatele făcute cu varză albă erau considerate în general „vulgare”). Pâinea de secară a fost și ea pe lista neagră pentru că era prea legată de țărănime. Nucile și berea au fost de asemenea prohibite. „Servesc nuci, beau bere la teatru”, a scris în batjocură poetul Pușkin despre cei care în înalta societate erau numiți ”aristocrații lachei”. Nucile și berea pe vremea lui Pușkin erau semne ale unei persoane vulgare, slab educate. Același lucru a fost valabil și pentru semințe. O astfel de mâncare era considerată grosieră și demnă doar de vite. Totuși, dacă un bucătar francez a zdrobit aceleași nuci și le-a presărat pe un desert, atunci nucile erau considerate „reabilitate”.
Conducători.Discuție la birt: - Băsescu a tăiat salariile și pensiile. Oare există în istorie un conducător mai rău decât el? - Burebista. Ăla a tăiat viile!
Poftă.”Antica și moderna poveste / Spune că marii războinici, bărbați iluștri, / Erau faimoși pentru mâncare. / Totul se termina cu cine și festivități: / Și, de fapt, un erou fără poftă / Are aerul unui neserios.” (Giuseppe Giusti)
Fumat.Un bărbat s-a lăsat de fumat. În 6 ani, cu banii economisiți, și-a luat o mașină. A doua zi a murit în accident. Haideți la o țigară!
J.F.K.Două din rețetele personale ale președintelui care, în vizita lui la Paris, s-a recomandat, hâtru, ”sunt bărbatul care o însoțește pe Jacqueline în țara strămoșilor ei”: Bloody Mary: 60 ml suc de roșii înghețat, 40 ml vodcă rece, 4 picături de suc de lămâie, 2 picături de Worchestershire sauce. Se pregătește și se servește direct în paharul tumbler mediu. Daiquiri: ¾ rom alb, ¼ suc de lămâie, 3 picături de sirop de zahăr. Se pregătește în shaker și se servește în pahar de cocktail sau în cupă de șampanie.
Cartofi.Cartofii prăjiți sau ”french fries”, așa cum sunt cunoscuți în lume, au o poveste lungă și interesantă. Numele este înșelător, pentru că legenda spune că „french fries” au apărut în 1781, într-un mic orășel belgian unde râul a înghețat, iar oamenii au tăiat cartofii în formă de pești mici, pe care i-au prăjit.
”Treceri”.”Totul e trecător”, ce regretabilă vorbă! Firește că e trecător, dar întrebarea e cum trece: cu o împlinire, cu o bucurie, sau fără?” (Constantin Noica)
Interdicții.Să respiri e periculos, să zbori e riscant, să mănânci e dăunător. Într-un cuvânt, specialiștii nu ne recomandă să trăim.
Chemare.„Marile imagini ale refugiului: casa, cetatea, pântecele, peştera, toată această izomorfie ar proveni dintr-o aceeaşi tendinţă inconştientă: reîntoarcerea la mamă”. (G. Bachelard)