Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 dec 2020 - Anul XXV, nr. 292 (7597)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

De-ale gurii...și gâtlejului (11). Prin Munții Neamțului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Motto.Bucurii. ”Dacă mult mai mulți oameni ar prefera acumulării de bani și de bunuri, mâncarea gustoasă, tradițională, veselia și cântecul, lumea ar fi cu mult mai fericită.”(J.R.R. Tolkien)

Dulciuri.Dulceață de salcâm (Tazlău). Se culeg flori de salcâm proaspăt înflorite, în zi însorită. O parte din inflorescențe se spală cu jet de apă și se scurge bine. Se pun cu apă și se fierb 30 minute. Se lasă timp de 2 zile la rece pentru macerare, apoi se filtrează. Lichidul scurs de amestecă cu zahăr (1 litru / 1 kilogram) și se fierbe la foc mic pentru formarea siropului (cratiță emailată, foc din lemn de fag). Din restul de flori se taie numai petalele care se adaugă în siropul format odată cu zeama de lămâie. Se mai lasă la fiert 5 minute apoi se ia de pe foc, se îndepărtează spuma și se acoperă cu un prosop umezit. După răcire se pune în borcane. (Certificat de A.F. Angelica Florean, Tazlău).

Gem de măceșe(Tazlău). Se culeg măceșe bine coapte, li se taie capetele și se separă cu atenție de semințe și de puf. Pulpa de fruct separată se pune într-un vas adânc. Se adaugă apă până la acoperire totală și se fierb timp de 2 ore la foc mic. Se pasează compoziția în stare fierbinte. Se amestecă cu zahăr și se continuă fierberea până se formează gemul. Se pune crenguța de busuioc și se mai lasă să fiarbă 5 minute după care se dă deoparte. Pe timpul fierberii se amestecă continuu. După răcire se pune în borcane.

Dulceață de păpădie(Tazlău). Se culeg flori de păpădie proaspăt înflorite, în zi însorită. O parte din ele se spală cu jet de apă și se scurg bine. Se pun cu apă și se fierb 30 minute. Se lasă timp de 2 zile la rece pentru macerare, apoi se filtrează. Lichidul scurs de amestecă cu zahăr (1 litru /1 kilogram) și se fierbe la foc mic pentru formarea siropului. Din restul de inflorescențe se taie numai petalele care se adaugă în siropul format odată cu zeama de lămâie. Se mai lasă la fiert 5 minute apoi se ia de pe foc, se îndepărtează spuma și se acoperă cu un prosop umezit. După răcire se pune în borcane.

Dulceață de soc (Tazlău). Bobițele de soc bine coapte (negre) se separă de codițe și se pun la macerat, de pe o zi pe alta, cu zahăr într-o cratiță emailată. Se fierb pe plită. Când s-a legat siropul se adaugă zeamă de lămâie, frunze de mentă și cuișoare. Se mai lasă la fiert 5 minute apoi se ia de pe foc, se îndepărtează spuma și se acoperă cu un prosop umezit. După răcire se pune în borcane.

Dulceață de nuci verzi (Pipirig). Nucile (100 bucăți) curățate de coajă se pun în apă rece în care s-a adăugat puțină piatră acră. Se fierb apoi în 5 – 6 ape clocotite cu puțină piatră acră, câte 1/4 oră, trecându-le dintr-o cratiță în alta gata pregătite cu apă clocotită. Nucile sunt fierte când, înțepate cu un ac gros, cad jos imediat din ac. După ce nucile au fost fierte în 5 – 6 ape, se limpezesc în 3 – 4 ape reci, schimbând de fiecare dată apa după 1/4 oră. Se leagă zahărul (1 kg) cam pe trei sferturi, se trage cratița la o parte și se pun nucile care au fost bine zvântate și după 10 minute se pune din nou dulceața la fiert. Când nucile sunt aproape fierte se adaugă vanilia și lămâia. Când dulceața este suficient de legată se ia vasul la o parte, se curăță spuma și se răstoarnă dulceața într-un castron. A doua zi se pune în borcane.

Colțunași.Colțunași cu brânză de vaci. Se prepară un aluat din făină, 2 ouă, lapte și sare. Se frământă bine, se dă la rece 10 minute, se întinde cu sucitorul, iar foaia se taie în bucăți pătrate de 4-5 cm. Separat se amestecă brânză de vaci cu 2 ouă, sare după gust și - cui îi place – zahăr. Se frământă bine. Se pune în fiecare pătrat de cocă un vârf de compoziție. Se formează un triunghi ale cărui margini se lipesc cu mâna. Se fierb colțunașii în apă clocotită 15 minute. Se scot, se scurg și se servesc stropiți cu unt topit, deasupra.

Colțunași cu brânză(Bicazu Ardelean, Pipirig). Se cerne făină albă într-un castron, se adaugă o linguriță de sare, 6 linguri de ulei, 50 g de smântână, un ou, apoi se frământă un aluat tare. Acest aluat se întinde subțire și se taie pătrățele. Brânza (500 g vaci sau oi) se amestecă bine cu 2 ouă. Pe fiecare pătrățel se pune câte o linguriță din compoziția obținută, se îndoaie unduindu-se marginile aluatului și se lipesc. Între timp se pune apă la fiert într-un ceaun mai mare, se adaugă un pic de sare și când apa dă în clocot se adaugă colțunașii și se fierb până se ridică la suprafață. Îi scoatem cu spumiera și îi ungem bine cu unt, să nu se lipească unul de altul. Se servesc cu smântână.

Clătite cu urdă și mărar (Bicazu Ardelean, Pipirig). Se amestecă 500 g de făină cu 500 ml de lapte, 2 ouă și un praf de sare, până se obține o compoziție omogenă. Se încinge o tigaie unsă cu puțin ulei și se toarnă cca. 50 g din aluat, care se întinde cu grijă pe toată suprafața vasului și se prăjește pe ambele părți. Se repetă, până la terminarea compoziției din vas. Separat, se amestecă 250 g urdă cu untul și mărarul tocat, apoi umplem clătitele cu această compoziție și le rulăm. Se servesc cu smântână sau simple.

(Rețete selectate din cartea ”Gastronomie în Munții Neamțului” de Vasile Avădanei, Lazăr Latu și Lidia Avădanei).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De-ale gurii...și gâtlejului (11). Prin Munții Neamțului.
 Vizualizări articol: 1371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De-ale gurii...și gâtlejului (11). Prin Munții Neamțului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei